Dostupni linkovi

Srbija ne učestvuje u vojnoj vežbi u Rusiji i Belorusiji


Zajednička obuka specijalnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije na području Deliblatske peščare u Srbiji, 20. maja 2021.
Zajednička obuka specijalnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije na području Deliblatske peščare u Srbiji, 20. maja 2021.

Vojska Srbije ne učestvuje u vojnoj vežbi koja se od 10. do 16. septembra održava u Rusiji i Belorusiji, navelo je Ministarstvo odbrane u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Ministarstvo odbrane saopštava da Vojska Srbije ne učestvuje u strateškim vojnim manevrima 'Zapad 2021' koji počinju 10. septembra", navelo je Ministarstvo, ne navodeći razloge neučešća.

Srbija je u junu 2021. učestvovala u zajedničkoj vojnoj vežbi sa Rusijom i Belorusijom "Slovensko bratstvo" održanoj u Krasnodaru u Ruskoj Federaciji, zbog čega su stigle kritike iz Evropske unije, čijem članstvu Srbija teži.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je tada da zajednička vojna vežba sa Belorusijom i Rusijom ne pomaže napretku Srbije u evrointegracijama.

Srbija je 2020. godine otkazala učešće na ovim rusko-belorusko-srpskim vežbama jer su se održavale u Belorusiji u trenutku kada je tu zemlju potresala politička kriza nakon predsedničkih izbora.

Tadašnji ministar odbrane je u septembru 2020. obrazlažući takvu odluku rekao da se Srbija nalazi pod "strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije". Takođe je najavio svojevrsni moratorijum na učešće Vojske Srbije u bilateralnim i multilateralnim vežbama sa svim partnerima.

"U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO-om ni sa ODKB-om, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa istokom ni sa zapadom. Naše učešće u mirovnim operacijama će biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano", naveo je u septembru 2020. Vulin.

Zajednička strateška rusko-beloruska vežba "Zapad 2021" prema ranijim najavama ruskog ministarstva odbrane, održava se na 14 poligona, pet poligona na teritoriji Belorusije i devet poligona u Ruskoj Federaciji.

Vežba se, kako se navodi, održava svake dve godine "u skladu sa odlukom šefova dveju država", a ove godine u njoj će učestvovati oko 200.000 vojnika, sa preko 80 aviona i helikoptera i 760 jedinica vojne opreme, koje uključuju tenkove, topove, višecevne raketne sisteme i minobacače, kao i brodove.

Scenario vežbe predviđa eskalaciju međunarodne vojne i političke situacije protiv određene države.

Rusija i Belorusija su više puta izjavljivale da su predstojeći manevri odbrambene prirode i da nisu usmereni protiv bilo koje zemlje.

Zajednička rusko-beloruska vojna vežba održava se u vreme kada autoritarni lider Belorusije Aleksandar Lukašenko čini napore da ojača saradnju te zemlje sa Rusijom, ne samo vojno, već i politički.

Rusija se nalazi pod sankcijama Evropske unije (EU) od 2014. zbog aneksije ruskog poluostrva Krim, dok su Sjedinjene Američke Države, EU, Kanada, Britanija i druge zemlje od 2020. nametnule nekoliko rundi sankcija Lukašenku, njegovom najužem krugu ljudi i beloruskim firmama.

NATO pozvao Rusiju i Belorusiju na transparentnost

U pisanom odgovoru za RSE, portparolka NATO-a Oana Lungescu navela da Alijansa "veoma pažljivo" prati vojnu vežbu "Zapad 2021".

"Obim i razmere prethodnih vežbi Zapad su daleko premašile ono što je bilo najavljeno. Sve nacije imaju pravo da uvežbavaju svoje snage, ali bi takođe trebalo da poštuju svoje obaveze prema transparentnosti", navodi Lugescu.

Ona ističe da NATO nije pozvan da pošalje posmatrače na vežbu, što je u skladu sa sa OEBS-ovim Bečkim dokumentom.

"Od kraja Hladnog rata, Rusija nikada nije otvorila vežbu za obavezno posmatranje u skladu sa OEBS-ovim Bečkim dokumentom i to uprkos činjenici da je posmatranje obavezno kada vežbe prevaziđu broj od 13.000 vojnika", navela je Lungescu.

NATO je ujedno pozvao zemlje koje organizuju vojnu vežbu "Zapad 2021" na transparentnost.

"Pozivamo Rusiju i Belorusiju da deluju na predvidljiv i transparentan način, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama. Ovo je naročito važno kada postoji pojačana vojna aktivnost na našim granicama, kako bi se smanjili rizici i izbegli bilo kakvi akcidenti i incidenti", navela je portparolka NATO-a u pisanom odgovoru za RSE.

U odgovoru se dodaje da NATO ostaje na oprezu.

"Držimo kanale komunikacije sa Rusijom otvorenim, u skladu sa našim pristupom na dva koloseka – kombinovanjem odbrane i odvraćanja i dijaloga. Takođe ćemo ostati u kontaktu sa Minskom po potrebi", navela je Lugescu.

Kada je reč o saradnji Srbije sa NATO, Alijansa navodi da poziciju Alijanse o odnosu sa Srbijom najbolje ilustruju izjave koje je dao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom njegove posete sedištu NATO u maju 2021.

"NATO je posvećen izgradnji čvrstog partnerstva sa Srbijom. Mi u potpunosti poštujemo vašu neutralnost. Kao suverena nacija, Srbija ima pravo da bira svoj put", naveo je tada Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG