Dostupni linkovi

Vučić najavio nova ulaganja u vojsku


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Nebojša Stefanović na vojnoj vežbi na "Pešteru", 27. jun
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Nebojša Stefanović na vojnoj vežbi na "Pešteru", 27. jun

Združena taktička vežba Vojske Srbije sa bojevim gađanjem pod nazivom "Munjeviti udar 2021" završena je 27. juna na privremenom poligonu "Pešter" kod Sjenice na jugozapadu Srbije.

Vežbi, u kojoj je učestvovalo 2.300 pripadnika Vojske Srbije, prisustvovali su državni i vojni vrh Srbije, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predstavnici diplomatskog kora, kao i komandant Kfora na Kosovu.

Predsednik Srbije Aleksandr Vučić rekao je po završetku vežbe da će "snaga Vojske Srbije biti uvećena u narednih devet meseci" i najavio nastavak vojnog opremanja i kupovinu bespilotnih letilica.

On je ponovio da Srbiju "ne interesuju nikakvi ratovi, niti sukobi", već da "jača vojsku radi odbrane".

Vežbi su prisustvovali su državni i vojni vrh Srbije, 27. jun
Vežbi su prisustvovali su državni i vojni vrh Srbije, 27. jun

Stefanović: Vežba pokazala da imamo ozbiljnu vojsku

Ministar odbrane Nebojša Stefanović ocenio je da je taktička vežba "Munjeviti udar" bila "odlična prilika za proveru operativnih sposobnosti komandi i jedinica Vojske Srbije".

"Ona je pokazala i koliko se ulagalo u opremanje i naoružavanje naših ljudi. Na Pešteru se jasno videlo da imamo ozbiljnu Vojsku, koja svojom snagom čuva našu zemlju i odvraća svakog makar i od pomisli da bi mogao da je ugrozi", naveo je Stefanović u saopštenju nakon vežbe.

Dodik: Dokaz da Srbija jača

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je na poligonu "Pešter" da je vojna vežba "pokazala da Srbija jača".

"Ovo je dokaz da Srbija jača, da je ostvarila san koji je možda pre desetak godina bio nerealan, ali vidimo da snagu koju Srbija ima u ekonomiji mora da prati vojna snaga, da se Srbija može odbraniti od bilo koga i bilo kakve zamisli da bude ugrožen njen integritet", rekao je Dodik.

Na vežbi bojevim gađanjem učestvovalo je 2.300 pripadnika Vojske Srbije
Na vežbi bojevim gađanjem učestvovalo je 2.300 pripadnika Vojske Srbije

Vežbu su izvele jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, uz upotrebu tenkova, borbenih vozila, artiljerijskih sistema i orudja, aviona, helikoptera, daljinski pilotiranih vazduhoplova i naoružanja pešadijskih i specijalnih jedinica.

Združenu taktička vežba počela je 15. juna po naređenju predsednika Srbije i izvodila se na osam lokacija širom Srbije u cilju, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, provere operativnih sposobnosti za odgovor "na izazove, rizike i pretnje po bezbednost građana Srbije".

XS
SM
MD
LG