Dostupni linkovi

Vlast i opozicija u Srbiji imali sastanak s predstavnicima javnih servisa


Konsultacije poslaničkih grupa sa predstavnicima Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV), u Beogradu, 29. aprila 2024.
Konsultacije poslaničkih grupa sa predstavnicima Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV), u Beogradu, 29. aprila 2024.

Konsultacije poslaničkih grupa sa predstavnicima Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV) održane su u ponedeljak, na poziv predsednice Skupštine Ane Brnabić.

Kako prenosi RTS, predstavnici stranaka vlasti i opozicije izneli su primedbe na rad javnih servisa i saslušali odgovore njihovih rukovodilaca.

"Stav rukovodstva RTS-a je da je za razvoj demokratije u Srbiji važno da se o svim temama razgovara i izrazili su spremnost da učestvuju u svim konstruktivnim debatama na temu uloge medija u društvu sa predstavnicima parlamentarnih stranaka", piše RTS.

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta rekao je da je opozicija tražila porporcionalnu zastupljenost svih opozicionih parlamentarnih grupa u informativnim emisijama RTS-a.

"To ne znači samo njihovih, već i parlamentarnih grupa i vanparlamentarnih grupa i organizacija civilnog društva, a ovo bi mogao da bude jedan korak koji bi bio merljiv i konkretan pokazatelj da ovde žele da se nešto uradi u tom smislu", rekao je Lazović.

Kako prenosi RTS, iznet je i zahtev da u skupštinsku proceduru uđe inicijativa za smenu članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke je naveo da je su iskazali nezadovoljstvo zbog načina na koji se u političkim emisijama, debatnim emisijama, ali i u širom smislu, prate akitvnosti njihove poslaničke grupe.

"Poptuno je nefer i, ne samo nepropocionalan, nego neobjašnjivo pristrasan način raspodele vremena, kao i tretmana od strane onih ljudi koji te emisije vode ili uređuju", rekao je Orlić, uz napomenu da nemaju pravo da se mešaju u uređivačku politiku.

Ovaj sastanak se održao iza zatvorenih vrata.

'Glasanje je naša obaveza': Građani o predizbornoj podeli opozicije u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Opozicija u Srbiji podeljena je po pitanju da li na izborima zakazanim za 2. jun treba učestvovati ili ih bojkotovati.

Za to vreme u Skupštini Srbije traje parlamentarni dijalog o izbornim uslovima.

Izlazak na izbore najavili su Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbija, Ekološki ustanak, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije.

Na drugoj strani, Stranka slobode i pravde, Srbija Centar i Zajedno doneli su odluku o bojkotu beogradskih izbora, smatrajući da nije obezbeđen minimalan nivo uslova da izbori budu slobodni i pošteni.

Izbori u Beogradu ponavljaju se nakon što na decemabrskim niko nije dobio dovoljan broj glasova za formiranje vlasti.

U Srbiji će 2. juna, osim beogradskih, biti održani i izbori u gradovima i opštinama koji su bili planirani za jesen.

Spajanje lokalnih izbora, što je bio zahtev opozicije, omogućeno je izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima koje je Skupština Srbije usvojila 23. aprila.

Opozicija je optužila vlast za krađu na decemabrskim izborima, što su vladajuća Srpska napredna stranka i državni vrh odbacili.

I međunarodni i domaći posmatrači zabeležili su nepravilnosti na izborima.

Međunarodna posmatračka misija OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) izdala je 25 preporuka vlastima za poboljšanje izbornih uslova.

XS
SM
MD
LG