Dostupni linkovi

U Srbiji pokrenuta platforma za razvoj veštačke inteligencije


Robot s "ljudskim" licem, pod nazivom Alter 3, Barbican Centar u Londonu 15. maja 2019. (Ilustrativna fotografija)
Robot s "ljudskim" licem, pod nazivom Alter 3, Barbican Centar u Londonu 15. maja 2019. (Ilustrativna fotografija)

Nacionalna platforma za razvoj veštačke inteligencije puštena danas u rad, izjavio je direktor Kancelarije za IT Vlade Srbije Mihajlo Jovanović u ponedeljak, 6. decembra, u Data centru u Kragujevcu.

Prema njegovim rečima, prvi korisnici platforme, koja se zansniva na radu superkompjutera, će biti tri instituta, sedam tehničkih fakulteta, Univerzitet u Kragujevcu i četiri naučno-tehnološka parka.

"Koliko od sutra će Ministarstvo zdravlja, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, moći da obrađuje veliki broj rendgenskih snimaka i dobije rezultate koje ljudska pamet i ljudsko oko ne mogu više da vide, dok će Institut za molekularnu genetiku moći da pohrani na platformi i uradi analize koje će pomoći u prevenciji zdravlja naše nacije2, rekao je Jovanović.

U obraćanju pred okupljenima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je Srbija kupovinom superkompjutera američke kompanije "Envidija" (Nvidea), čija je cena dva miliona evra, omogućila početak rada na tom polju veštačke inteligencije.

Vučić je rekao i da se u kragujevačkom Data centru gradi još jedan objekat u kome će se nalaziti podaci Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije i Vojske Srbije.

"To će biti poseban objekat, neće se mešati sa svim ovim i tu ćemo imati najveću bazu za apsolutno sve naše podatke i za sve ono što nam je važno i u istorijskom, arhivskom i svakom drugom smislu, i za najbolje i najtačnije korišćenje i vađenje podataka u svakoj situaciji", istakao je predsednik Srbije.

Kako je dodao, Srbija je jedna od retkih zemalja koja je osnovala Institut za veštačku inteligenciju, te dodao da pokretanje ove platforme "pruža neslućene mogućnosti".

"Važno je i zbog toga što će deo naše dece imati priliku da ostane ovde u Kragujevcu i da pristojno žive i rade u najboljim mogučim uslovima", rekao je Vučić.

Država je, prema njegovim rečima, izdvojila 55 miliona evra za izgradnju Data centra u Kragujevcu, u centralnoj Srbiji, koji je, kako je rekao, "pet puta veći od onog u Beogradu".

Trka robota u Beogradu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Vlada Srbije je 2018. godine osnovala Fond za nauku Srbije, u cilju unapređenja naučnih istraživanja i finansiranja projekata u ovoj oblasti. Godinu dana kasnije usvojena je Strategija razvoja veštačke inteligencije za period od 2020. do 2025. godine, koja predviđa njenu primenu u obrazovanju, ekonomiji, uslugama u javnom sektoru i drugim oblastima.

Prema Indeksu spremnosti za veštačku inteligenciju koji objavljuje britanska organizacija Oxford Insights u saradnji sa kanadskim International Development Research Center-om, Srbija je 2020. godine bila na 46. mestu od 172 rangirane države.

Od država u okruženju, najbolje je pozicionirana Slovenija (39). Hrvatska je na 58. mestu, a ispod nje su Crna Gora (70), Severna Makedonija (73) i Bosna i Hercegovina (100).

XS
SM
MD
LG