Dostupni linkovi

Kad odbornici zevaju


Sporna fotografija na kojoj Aleksandar Ranković zeva

Skupština grada Valjeva nedavno je donela odluku kojom je zabranjeno fotoreporterima da prisustvuju sednicama. Preciznije, dozvoljeno im je da budu samo na početku sednice do usvajanja dnevnog reda.

Ovakva nesvakidašnja odluka ne samo u današnjoj Srbiji nego, kako navode sagovornici RSE, i u ranijim političkim sistemima, doneta je nakon što je zabeleženo kako jedan odbornik zeva.

Odluka je na sednici gradskog parlamenta doneta na predlog Aleksandra Rankovića, odbornika partije Srpske napredne stranke (SNS), predsednika države Aleksandra Vučića, koja u Valjevu ima skupštinsku većinu.

Ranković je taj koji je zevnuo, a fotoreporterska kamera to zabeležila. Nezadovoljan kako je ispao na fotografiji koja je objavljena na jednom valjevskom portalu Ranković je na sednici predložio da se fotoreporteri izbace iz skupštinske sale.

Tada je za govornicom rekao da se fotoreporteri ponašaju kao "paparaco", te da "puze i nameštaju se kao snajperisti". Na osnovu toga je zaključio da "narušavaju dostojanstvo Skupštine". Ranković predložio, a predsednik Skupštine Milorad Ilić uvažio i predlog stavio na glasanje.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00
Direktan link

Fotoreporter portala kolubarske.rs Đorđe Đoković izjavio je za RSE da je jasno da je sporna fotografija ona koju je on snimio, a na kojoj odbornik Ranković zeva. Međutim, Đoković kaže da u fokusu te fotografije nije Ranković već se vide gotovo svi odbornici:

"Da su izneti neki argumenti, primera radi, da mi šetamo kroz salu i ometamo rad parlamenta ja bih to mogao da prihvatim. Ovde se konkretno radi o jednoj fotografiji i jednom čoveku, to jest, kako je on ispao na toj fotografiji. Pritom, radi se o odborniku iz odborničke grupe čiji članovi redovno kače selfije sa skupštinskih zasedanja kao i fotografije sa sednica i taguju se na Fejsbuku", navodi Đoković.

Milorad Ilić (u sredini): Ja sam tako odlučio
Milorad Ilić (u sredini): Ja sam tako odlučio

Na sednici koja je potom usledila i pored zabrane neki fotoreporteri su bili prisutni, pa je predsednik Milorad Ilić odličio da oni ostanu u skupštinskoj sali, ali ovoga puta nije tražio da se odbornici o tome izjasne.

"Ja sam tako odlučio. Video sam da Skupština to aklimativno prihvata, da se svi slažu", pojasnio je Ilić kasnije novinarima.

Protiv izbacivanja fotoreportera iz skupštinske sale bilo je pet odbornika Demokratske stranke (DS) u Valjevu. Predsednik odborničkog kluba valjevskih demokrata Duško Rakić navodi da se tako nešto nije desilo u istoriji valjevskog parlamenta i da su oni bili zbunjeni takvom odlukom.

"Bili smo na samoj sednici protiv takve odluke jer su skupštinske sednice javne samim time što se vrši radio i televizijski prenos i što su novinari prisutni tokom zasedanja. Tako da ne postoji razlog i da fotoreporteri ne obavljaju svoj posao. Još gore je to što je na sledećoj sednici predsednik Skupštine, kada je video da fotoreporter SNS i dalje nesmetano snima, na svoju ruku doneo odluku da dotični ostane u sali ali da mogu u salu da se vrate i drugi fotoreporteri. Oni očigledno ne poštuju ni svoje odluke, a kamo li zakon", uveren je Rakić.

Rakić: Demokrate bile protiv ovakve odluke
Rakić: Demokrate bile protiv ovakve odluke

Tako jedna iznenađujuća odluka o zabrani dodatno proizvedena u zabunu. Fotoreporteri više nisu znali da li su poželjni ili nepoželjni na sednicama gradskog parlamenta.

"Stav moje redakcije je da ja više ne pratim rad valjevskog parlamenta. To je ujedno i moj lični stav jer ne želim da budem negde gde nisam dobro došao", kaže Đoković za RSE.

Profesor filozofije u penziji Radovan Marjanović kometariše da ovako drastičnih primera bahaćenja vlasti nije bilo u prošlosti.

"Sećam se jedne fotografije ne iz perioda socijalizma nego iz vremena tvrdog, revolucionarnog socijalizma. Jedan fotoreporter je snimio tadašnjeg predsednika Skupštine Jugoslavije Mošu Pijade kako spava u skupštinskoj sali za vreme kratke pauze zasedanja. Ta fotografija je obišla zemlju i svet. Tadašnja vlast je pametno iskoristila tu fotografiju kao svedočanstvo o svojo jnavodno demokratičnosti i dotičnog političara približila običnom čoveku", priča Marjanović i dodaje da sadašnji političari moraju znati da su javne ličnosti i da kao takve imaju uskraćenu privatnost.

"Ovakva odluka im apsolutno nije trebala Ovo je samo bahaćenje i demonstriranje toga da mogu da izglasaju i urade šta god hoće", zaključuje Marjanović.

Činjenice govore da skoro dve trećine odbornika gradskog parlamentu u Valjevu nikada nije bilo za skupštinskom govornicom niti, ako izuzmemo dizanje ruku, aktivno učestvuje u radu parlamenta. Ovih dana nisu glasali samo protiv fotoreportera već su doneli i odluku da im se dnevnice sa 5.000 dinara povećaju na 10.000.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG