Dostupni linkovi

Slovačka donirala Srbiji Pfizer vakcine protiv COVID-19


Bočica Pfizer-BioNTech dopunske vakcine protiv korona virusa (COVID-19) usmjerena na podvarijante BA.4 i BA.5 Omicron
Bočica Pfizer-BioNTech dopunske vakcine protiv korona virusa (COVID-19) usmjerena na podvarijante BA.4 i BA.5 Omicron

U Republiku Srbiju je iz Slovačke u petak 13. januara isporučena donacija Pfizer vakcina protiv zarazne bolesti COVID-19.

Donacija se sastoji od 300.000 doza dvovalentne vakcine prilagođene varijanti Omikron (BA.4/5) i 20.000 doza originalne vakcine protiv COVID- 19.

Vlada Srbije je zahvalila Ministarstvu zdravlja Slovačke na ovoj vrednoj donaciji, te dodala da će se kontingent vakcine, koji je stigao, uskoro naći u klinikama i početi sa primenom.

Vlada Srbije podseća da je vakcinacija jedini specifičan i dokazano efikasan način za sprečavanje pojave teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti, posebno kod najosetljivijih kategorija stanovništva, kao što su stariji od 50 godina i osobe sa oslabljenim imunitetom iz bilo kog razloga.

Dodaju da na svim mestima za vakcinaciju u Republici Srbiji u svakom trenutku postoji dovoljna količina vakcina i ovom prilikom još jednom apeluju na građane da budu odgovorni i vakcinišu se.

U Srbiji je u proteklih 24 sata registrovano 914 slučajeva korona virusa, od 9.867 testiranih uzoraka.

Od posljedica COVID-a umrlo je šest osoba. Na bolničkom lečenju su 304 pacijenta, od kojih je 20 na respiratorima, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

XS
SM
MD
LG