Dostupni linkovi

Vaciću uslovna kazna za širenje mržnje


U Srbiji je doneta još jedna presuda za diskriminaciju i pretnje LGBT osobama koja će, po mišljenju aktivista za ljudska prava, ekstremističkim pokretima pre dati „vetar u leđa“, nego ih obeshrabriti da takve stvari čine i u budućnosti.

Portparol Pokreta „1389.“ Miša Vacić, osuđen je uslovno na godinu dana zatvora zbog širenja mržnje prema LGBT populaciji pred Paradu ponosa 2009. godine, koja je usled pritisaka i zabranjena, zatim zbog nedozvoljenog posedovanja oružja i sprečavanja policajca da ga legitimiše.

Sudija Ivana Ramić, rekla je da je dokazana krivica za sve tri tačke koje su mu stavljane na teret, ali da je na težinu određene kazne uticalo nekoliko okolnosti.

„Ceneći sve okolnosti – izvršena krivična dela, težinu izvršenih krivičnih dela, činjenicu da je okrivljeni bio neosuđivan i u vreme izvršenja krivičnih dela, a i danas, četiri godine nakon izvršenja dela, činjenicu da je u vreme izvršenja dela bio mlad, izvršio je dela sa nepune 24 godine, sud smatra da sa izrečenom jedinstvenom kaznom zatvora od jedne godine, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od četiri godine ne izvrši novo krivično delo, apsolutno ostvaruje svhra generalne i specijalne prevencije“, rekla je sudija Ramić.

Oštećeni u ovom procesu, LGBT aktivisti, razočarani su izrečenom kaznom koju ocenjuju izuzetno blagom. Predstavnik nevladine organizacije „Gej strejt alijansa“, Lazar Pavlović, ukazuje da je deo kazne koji se odnosi na diskriminaciju svega pet meseci uslovno i da se time šalje veoma loša poruka, koja može imati uticaj i na predstojeći Prajd 2013.

„Jako loše... dugo traje suđenje, bezbroj puta je odlagano, to je već gomilu puta poslalo jako lošu poruku, ovakva presuda takođe. Videćemo da li će na apelacionom sudu biti drugačije, ali bojim se da čak može biti i umanjena. Što se tiče onoga što je rađeno 2009. godine, to je svakako jedna od stvari koje mogu uticati na održavanje Prajda, svakako ne povoljno“, kaže Pavlović

U prilog tome govori i izjava samog Miše Vacića po izlasku iz sudnice, a koji je rekao da se u njegovom ponašanju ništa neće promeniti.

„To ne menja ništa. Postoji neverovana armija ljudi koja sledi ideju pokreta 1389. i koja će moći da umesto mene govori sve što svi rodoljubivi Srbi misle, tako da možda moj lično glas manje, ali u toliko većem razlogu za prkos, glas svih njih više“, rekao je Vacić.

Kontinuitet tolerancije nasilja

Upitana o strahovanjima da ovakva presuda neće imati preventivni efekat, te da bi se mogla odraziti i na predstojeći Prajd, sudija Ivana Ramić je rekla da se „sud ne rukovodi ni jednim drugim činjenicama ili okolnostima koje su van sudnice i van suda".

"Okrivljeni Miša Vacić je oglašen krivim za dela koja su mu stavljana na teret i kazna je odmerena u svemu prema zakonu, po stavu sudskog veća, tako da se, po mišljenju suda, time ostvaruje svrha specijane generalne prevencije, nezavisno od bilo čega van sudnice“
, rekla je sudija Ramić.

Ovo nije prva sudska odluka koja teško da će doprineti sprečavanju budućih akcija desničarskih grupa. Podsetimo da je nedavno i Ustavni sud Srbije odbio zahtev tužilaštva za zabranu Vacićevog pokreta 1389. i udruženja SNP "Naši", koje je traženo pod obrazloženjem tužilaštva da su njihove aktivnosti usmerene na rušenje ustavnog poretka, kršenja zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanje verske, nacionalne i rasne mržnje.

Milan Antonijević, iz Komiteta pravnika za ljudska prava, YUKOM, kaže da presuda Vaciću predstavlja kontinuitet kazni kojima se toleriše nasilje.

„Kada pogledate da je praksa u sudovima u Srbiji takva, pravo da vam kažem, ne iznenađuje me. Mogla je kazna, naravno, da bude teža, ali ostaje da se vidi kako će se sud ponašati s obzirom da Miša Vacić nije prestao sa svojim aktivnostima kojima promoviše mržnju i da li će ta uslovna kazna biti pretvorena u kaznu zatvora ako on ponovo izvrši krivično delo. Država mora poslati jasan odgvor da je promovisanje nasilja i diskriminacija nešto što je nedopušteno s obzirom na to da ove organizacije nisu prestale sa koji krše zakon, mogu završiti u zatvoru. To se ovom presudom propustilo“, kaže Antonijević
XS
SM
MD
LG