Dostupni linkovi

Đaci neće učiti gramatiku uz Cecu


U BIGZ-u su potvrdili da će izbaciti zadatak ukoliko ZUOV proceni da je sporan
U BIGZ-u su potvrdili da će izbaciti zadatak ukoliko ZUOV proceni da je sporan

Još nije kasno za finalne korekcije udžbenika, rekao je za Radio Slobodna Evropa direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) Zlatko Grušanović, a povodom skandala u vezi sa radnom sveskom za srpski jezik za učenike osnovne škole, u kojoj se kao zadatak nalaze i stihovi koje izvodi jedna od najpoznatijih turbo folk pevačica sa ovih prostora Svetlana Ceca Ražnatović.

Grušanović nam je u pisanom odgovoru rekao da "radna sveska nije više u kompletu za srpski jezik prema novom planu, a s obzirom da se ceo proces oko pregleda udžbenika tek okončava, još nije kasno za finalne korekcije".

Na naše pitanje zbog čega je Zavod smatrao da je prikladno da se stihovi iz turbo folk pesme nađu u udžbeniku za osnovnu školu, s obzirom na to da je sporna radna sveska odobrena još 2014. godine, Grušanović nam je odgovorio:

"Ja tada nisam bio direktor Zavoda, pa ne mogu komentarisati zašto je i kako je tadašnja komisija radila."

U izdavačkoj kući BIGZ, koja je objavila sporni udžbenik, potvrdili su nam takođe da će izbaciti zadatak ukoliko ZUOV proceni da je sporan.

"Mi ćemo svakako postupiti u skladu sa zahtevima koje nam Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja bude uputio, budući da je to institucija koja je odgovorna za akreditaciju, odnosno odobravanje udžbenika. Kada dobijemo zvaničan zahtev od njih, izbacićemo stihove za koje su oni procenili da su sporni. Zapravo, to nisu ni stihovi, to su rečenice, budući da tamo nije potpisan nijedan autor, odnosno izvođač. Znači, reč je o zadatku u kojem se nalaze rečenice u kojima treba podvući vokativ", kaže Olivera Đikanović, glavna i odgovorna urednica u BIGZ-u, uz napomenu da će biti izbačeni stihovi svih izvođača pop kulture koji su zastupljeni u radnoj svesci.

U navedenom zadatku se, pored stihova rok grupa Riblja čorba i Bajaga i instruktori, nalaze i stihovi "A, sećaš li se, lepi grome moj/Nekada je tlo pod nama pucalo!", koje je napisala Marina Tucaković a izvodi turbo folk pevačica Svetlana Ražnatović.

Svetlana Ražnatović osuđena je 2011. na jednogodišnji kućni pritvor zbog zloupotrebe službenog položaja pri prodaji fudbalera FK Obilić i nedozvoljenog posedovanja oružja
Svetlana Ražnatović osuđena je 2011. na jednogodišnji kućni pritvor zbog zloupotrebe službenog položaja pri prodaji fudbalera FK Obilić i nedozvoljenog posedovanja oružja

Polemika o tome da li je jednoj estradnoj pevačici, uz to osuđenoj zbog finansijskih malverzacija, mesto u školskim udžbenicima, pa makar i u onima koji služe za proveru znanja, pokrenuta je na društvenim mrežama, gde je ove sedmice objavljena fotografija sa spornim delom u radnoj svesci. Nakon burnih reakcija ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao da će zatražiti od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da izbaci stihove pesme "Lepi grome moj".

Podsetimo, udovica Željka Ražnatovića Arkana, ubijenog mafijaša i komandanta paravojne formacije "Tigrovi" tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni, je maja 2011. godine osuđena na jednogodišnji kućni pritvor zbog zloupotrebe službenog položaja pri prodaji 10 fudbalera Fudbalskog kluba Obilić, kao i zbog nedozvoljenog posedovanja oružja.

Beogradski srednjoškolci sa kojima smo razgovarali imaju različite stavove o tome je li turbo folku mesto u školskim udžbenicima. Marija i Milica, učenice Pravno-birotehničke škole podržavaju učenje kroz pesme koje izvodi Ceca Ražnatović:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00


S druge strane, srednjoškolke Minja i Vinka nemaju pozitivno mišljenje o ovakvom metodu učenja:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00


Profesorka teorije masovnih medija Milena Dragićević Šešić kaže za RSE da uvršćavanje pesme iz turbo folk žanra u školski udžbenik nosi višestruko značenje i može biti pogrešno shvaćeno kod dece koja još uvek nemaju razvijenu kritičku svest:

"Dete može da dolazi iz sredine u kojoj nije imalo prilike ni da vidi ni da čuje ništa drugo osim turbo folka i da na taj način dobije potvrdu da je to jedina i prava vrednost", objašnjava Milena Dragićević Šešić.

Sa druge strane, u izdavačkoj kući BIGZ kažu da je ideja autora bila da se, osim književnih tekstova, u radnoj svesci nađu primeri iz svakodnevnog života.

"To su primeri koji postoje u našem medijskom prostoru, sviđalo se to nama ili ne. Ponavljam, mi nismo citirali, niti smo popularizovali, nismo naveli ni ime autora niti ime izvođača. Dati su samo primeri iz onoga što decu u medijskom prostoru okružuje. S tim u vezi, ja ne vidim razliku između rečenice koja ilustrativno predstavlja stihove Svetlane Ražnatović, Riblje čorbe, Bajage ili bilo koga drugog", kaže glavna i odgovrna urednica u izdavačkoj kući BIGZ Olivera Đikanović.

Profesorka Milena Dragićević Šešić kaže da popularna kultura treba da nađe svoje mesto u obrazovanju u višim razrednima osnovne škole, ali napominje da su za učenje gramatike prikladniji neki drugi tekstovi:

"Popularna kultura treba da se uči kao popularna kultura. O njoj treba da se razvija svest kao o popularnoj kulturi, da se razvijaju i kritički odnosi i parametri. Gramatika se mora učiti iz onoga što je vrhunska literatura ili iz onoga što je takozvani normativni tekst, što je tekst sa kojim će se deca inače susretati u svakodnevnom životu, ali koji ima funkcionalno značenje. Na primer, uputstva za upotrebu, obaveštenja kako se od tačke A može doći do tačke B i slično."

Inače, ovo nije prvi put da je turbo folk našao svoje mesto u školstvu u Srbiji. Na prijemenom ispitu za Filozofski fakultet u Nišu kandidati su 2012. godine, između ostalih, morali da odgovore na pitanje iz oblasti opšte kulture: koji biblijski gradovi se pominju u novom hitu turbo folk pevačice Jelene Karleuše?

Mediji su tada objavili da nijedan od 40 kandidata nije dao tačan odgovor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG