Dostupni linkovi

Ministarka pravde Srbije: Kosovo ostaje u preambuli i posle promene Ustava


Maja Popović, ministarka pravde Srbije
Maja Popović, ministarka pravde Srbije

Kosovo ostaje u preambuli Ustava Srbije, izjavila je u petak, 11. juna, ministarka pravde Maja Popović.

Preambula važećeg Ustava usvojenog 2006. godine Kosovo definiše kao sastavni deo Srbije.

Promena Ustava u oblasti pravosuđa najvažnija je u oblasti vladavine prava, rekla je ministarka pravde Maja Popović za televiziju Prva i dodala da vladavina prava dovodi do pravnog sistema gde postoji pravna sigurnost.

Istakla je da su izmene Ustava jedna od najvažnijih aktivnosti u Akcionom planu za poglavlje 23.

„Kada imate državu u kojoj postoji pravna sigurnost dolaze i strani investitori, što znači značajno otvaranje novih radnih mesta za građane, a samim tim i povećanje njihovog standarda“, kazala je Popović.

Predloženim promenama Ustava predviđeno je da sudije i tužioce više ne bira Skupština Srbije nego Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.

U Visokom savetu sudstva, kako je predloženo, treba da bude pet sudija i pet istaknutih pravnika, a u Visokom savetu tužilaca četiri istaknuta pravnika, četiri javna tužioca, odnosno, zamenika javnih tužilaca, republički tužilac i ministar pravde.


Skupština Srbije 7. juna usvojila je Vladin Predlog za promenu Ustava Srbije.

Obrazlažući Predlog, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Skupštini da je tema vladavine prava izuzetno važna za Vladu i da je zato odlučna da sprovede promene Ustava, kako bi pravosuđe bilo nezavisno, odgovornije i efikasnije.

„Moramo da ojačamo vladavinu prava u Srbiji ... Napredak u oblasti vladavine prava treba da dovede do osećaja građana da su svi jednaki pred zakonom, da je pravda i brza i dostižna, da je pravosuđe nezavisno i odgovorno i mnogo efikasnije“, istakla je Brnabić.

Govoreći o koruptivnosti sudija, ministarka pravde Maja Popović rekla da je koruptivnost stvar etike, morala i integriteta svakog sudije i dodala da ne postoji nijedna pravna norma koja može sprečiti njihovo koruptivno ponašanje, ali da ga može sankcionisati.

U tom kontekstu istakla je da sudije moraju imati adekvatne plate jer će se na taj način smanjiti mogućnost korupcije.

Popović je istakla da su sudije trenutno dobro plaćene i dodala da uvek postoji mogućnost povećanja tih plata, ali da se moraju kretati u okvirima mogućnosti zemlje.

XS
SM
MD
LG