Dostupni linkovi

Uhapšen bivši direktor "Kolubare"


Kolubara
Kolubara
Bivši direktor Rudarskog basena Kolubara Nebojša Ćeran i biznismen Radoslav Savatijević Kene privedeni su zbog zloupotreba u eksproprijaciji zemljišta za rudarski basen "Kolubara" u naselju Vreoci, izjavio je direktor policije Milorad Veljović.

Veljović je rekao da je Ćeranu, Savatijeviću i još petorici osumnjičenih određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, posle čega će biti privredeni istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu.

Direktor policije je naveo policija radi u skladu sa zakonom i da politika niti sme niti može da utiče na upravu kriminalističke policije.

Lider Demokratske stranke Dragan Đilas, čiji je funkcioner Nebojša Ćeran, prethodno je izjavio da Ćeran apsolutno nije odgovoran za optužbe zbog kojih je priveden, a da njegovo privođenje predstavlja još jedan od besmislenih i suludih poteza onih koji o tome odlučuju.

Đilas je, na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da je Ćeran uštedeo državi oko 100 miliona evra za tri godine.

Prema njegovim rečima, Ćeran je preuzeo "Kolubaru" u vreme kada je ta firma imala ugovore sa privatnim preduzećima za iznajmljivanje mašina za kopanje uglja, u vrednosti većoj od 50 miliona evra i da je ta vrednost za samo godinu dana, zahvaljujući Ćeranu, smanjena na milion evra.

Đilas je naveo i da je raseljavanje naselja Vreoci učinjeno na osnovu odluke vlade Vojislava Koštunice iz 2007. godine i da su veštaci Gradskog zavoda za veštačenje utvrdili u kojoj visini će vlasnici imovine u tom naselju biti obeštećeni.

"Zahvaljujući tom čoveku sprečena je dalja pljačka Kolubare, ušteđeni su milioni evra, a vi danas tog čoveka provlačite kroz blato. Sramota da bude sve one u celom sistemu Srbije, i policijskom i pravosudnom i političkom, koji su ovakvu stvar uradili. Sramota da ih bude", rekao je Đilas.

Potpredsednica Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović upitala je lidera DS-a Dragana Đilasa zašto brani bivšeg direktora Kolubare Nebojšu Ćerana.

Ona je za Tanjug rekla da je veoma zanimljivo da predsednik DS-a brani prethodnog direktora Kolubare, Nebojšu Ćerana, koji je danas i direktor GSP Beograd.

"Da li Đilas pokušava da brani nekoga koji je sa njim zajedno u određenim poslovima?", pita Mihajlović i kaže da će to na kraju vreme pokazati.

Bivši direktor Kolubare Nebojša Ćeran, od kraja septembra 2012. je vršilac dužnosti direktora Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd.

Radoslav Savatijević Kene je bivši član Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije, koji je već bio uhapšen prošle godine. Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je dve optužnice protiv njega - jednu zbog afere "Kolubara", a drugu zbog malverzacija u "Putevima Srbije", prenose agencije. Pušten je iz pritvora da se brani sa slobode, nakon položenog jemstva od 250.000 evra.

Problemi sa radom „Kolubare“ sežu daleko u prošlost, kaže za RSE saradnik Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić. On podvlači da je veliki novac u pitanju, te da su zloupotrebe verovatne, s obzirom na slabu kontrolu javnih preduzeća u Srbiji.

„Priča ne samo da predugo traje nego je i prekasno počela. U medijima su nekoliko godina objavljivane informacije o zloupotrebama. Sećam se da se svojevremeno pojavila informacija da je Kolubara uspostavila neki sistem interne kontrole pa bi bilo zanimljivo videti da li je ta služba uradila svoj deo posla. Sasvim sigurno kraj nije uopšte blizu. Naravno, ako iza ovih hapšenja stoje neke radnje koje su protivne zakonu i zloupotrebe sigurno će proteći puno vremena dok one ne dobiju konačan sudski epilog. Ako ništa drugo onda zato što je reč o jako velikom preduzeću i što je u takvim aferama reč o velikom broju osumnjičenih ljudi“, ocenjuje Nenadić.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG