Dostupni linkovi

Sud u Strazburu traži od Srbije da ne izruči turskog državljana


Evropski sud za ljudska prava, Strazbur, 11. septembar 2019.
Evropski sud za ljudska prava, Strazbur, 11. septembar 2019.

Evropski sud za ljudska prava zatražio je od Srbije da turski državljanin S.O., koga traže vlasti u Turskoj, ne bude deportovan u tu zemlju dok se ne proceni njegov slučaj.

U dokumentu u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, navodi se da je Evropski sud za ljudska prava 15. septembra zatražio da Srbija ne deportuje S.O. u Tursku pre 21. septembra, i da je takva odluka doneta u interesu stranke i pravilnog vođenja postupka.

U odluci Evropskog suda za ljudska prava ne navode se detalji slučaja i za šta je turski državljanin osuđen. Balkanska istraživačka mreža (BIRN) piše da se radi o kurdskom aktivisti koji je u Turskoj osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

„Kurdski aktivista S.O. član je Kurdistanske radničke partije, zabranjene u Turskoj. Turski sud ga je u januaru 2020. osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog članstva u partiji i navodne umešanosti u sukobe između turskih snaga i Kurdistanske radničke partije 2015. godine na jugoistoku Turske“, navodi BIRN.

BIRN navodi i da je S.O. trenutno u Srbiji i da ga je policija privela na beogradskom aerodromu po povratku iz Rumunije u sredu, 15. septembra, te da je iste večeri pušten.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstvo pravde Srbije nisu se oglašavali povodom ovog slučaja.

Evropski sud za ljudska prava je od Srbije zatražio i da dostavi informacije da li je turski državljanin S.O. zadržan na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ i da li se suočava sa deportacijom u Tursku.

Takođe, Sud je zatražio informaciju da li je turski državljanin tražio azil u Srbiji, da li je registrovan kao tražilac azila, a u slučaju da je Srbija odbila da mu da azil, Sud je tražio da mu se dostave razlozi odbijanja.

Traže i obaveštenje da li je turskom državljaninu dozvoljeno da ga poseti advokat na aerodromu.

Evropski sud za ljudska prava nije bio dostupan za hitan komentar.

XS
SM
MD
LG