Dostupni linkovi

SAD traže od Srbije da povuče trupe sa granice sa Kosovom


John Kirby, koordinator za strateške komunikacije u Savjetu za nacionalnu bezbjednost SAD.
John Kirby, koordinator za strateške komunikacije u Savjetu za nacionalnu bezbjednost SAD.

Koordinator za strateške komunikacije u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Sjedinjenih Američkih Država(SAD) John Kirby izrazio je zabrinutost Vašingtona zbog, kako je rekao, "velikog razmještanja" srpskih trupa duž granice sa Kosovom.

"Pratimo veliko srpsko raspoređivanje duž granice sa Kosovom koje predstavlja neviđeno učešće srpske artiljerije, tenkova i pešadijskih jedinica. Vjerujemo da je ovo vrlo destabilizirajući razvoj događaja. Pozivamo Srbiju da povuče svoje snage sa granice i nastavi da smanjuje tenzije", rekao je Kirby tokom razgovora sa novinarima 29. septembra.

Kirby je upitan da li je ovo gomilanje vojnih trupa u blizini granice signal da se Srbija sprema za vojnu invaziju.

"Mi to gledamo, posmatramo. Ali svrhu (okupljanja srpskih vojnih trupa), ne mogu sada da kažem", rekao je on.

Do raspoređivanja srpskih trupa duž granice sa Kosovom dolazi nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu. Kosovo je okrivilo Srbiju za ovaj napad koja negira bilo kakvu povezanost.

"Visoki nivo sofisticiranosti u resursima i obuci"

Visokog američkog zvaničnika je Radio Slobodna Evropa pitao da li SAD znaju da li su Srbija i Rusija umiješane u napad na Banjsku i o mogućnosti uvođenja sankcija Beogradu.

"Istraga je u toku. Želimo da poštujemo taj proces i želimo da Srbija učestvuje u istrazi. Drugo, obim ovog napada, broj uključenih automobila, vrste municije i oružja, svakako aludiraju na visok nivo sofisticiranosti resursa i obuke. Zabrinjava samo njihova veličina. Ne izgleda da se nekoliko muškaraca okupilo i odlučilo da izvrši ovaj (napad) ad hoc. To je uznemirujuće", rekao je Kirby.

Kirby je napad 24. septembra opisao kao dobro koordiniran i planiran.

"Napadači su koristili oko 20 vozila za transport oružja, što je po količini i sofisticiranosti alarmantno. Najveći dio naoružanja je bio vojnog tipa, uključujući protutenkovske projektile, eksploziv i taktičku opremu."

"Ovo nije vrsta napada koji se izvodi nasumično, ad hoc, od strane neke male grupe. Količina i vrsta pronađenog oružja predstavljaju rizik po bezbjednost ne samo kosovskog osoblja, već i međunarodnog osoblja, uključujući i trupe NATO-a", rekao je on i dodao da se moraju suočiti sa pravdom počinioci napada i oni koji su ga planirali.

On je rekao da je i američki državni sekretar Antony Blinken tokom razgovora koji je vodio ranije tokom dana sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, zatražio da Srbija smanji tenzije.

Vučić je nakon ovog razgovora na konferenciji za novinare demantovao da je Vojska Srbije u stanju pripravnosti, rekavši da takvu odluku nije potpisao.

Kirbi je rekao da SAD u saradnji sa evropskim saveznicima rade na tome da se Kosovo i Srbija vrate "mirnom dijalogu uz posredovanje Evropske unije".

Sjedinjene Države su najoštrije osudile napad na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj, opština Zvečani.

Američki državni sekretar, Antony Blinken, zatražio je da počinioci zločina "odgovore kroz transparentan istražni proces".

Vučić je, međutim, ranije rekao da je Blinken upozorio na mjere prema Srbiji.

Kosovo je saopštilo da je oko 80 maskiranih i naoružanih napadača napalo policiju u Banjskoj, ubivši narednika Afrima Bunjakua.

Tokom sukoba između oružane grupe i policije u manastiru Banjska ubijena su i trojica napadača.

Kosovo je napad opisalo kao teroristički i zatražilo međunarodnu istragu za Srbiju u vezi sa njenom ulogom u ovom napadu.

Srbija je negirala bilo kakvu povezanost.

Milan Radoičić, koji je rekao da istupa iz Srpske liste, najveće srpske stranke na Kosovu koja uživa podršku Beograda, 29. septembra je preko svog advokata priznao da je organizovao i učestvovao u napadu u Banjskoj.

Ranije su vlasti na Kosovu objavile dokaze, poput snimka snimljenog dronom, na kojem je Radoičić viđen naoružan i u uniformi u Banjskoj.

XS
SM
MD
LG