Dostupni linkovi

Vulin sa predstavnikom UNDOC: Srbija je partner u borbi protiv svakog kriminala


Ministar policije Srbije (desno) potpisuje 29. septembra sporazum koji treba da doprinese efikasnijim rezultatima u borbi protiv prekograničnog kriminala, sa koordinatorom programa Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal, Ketil Otersenom (levo), Izvor: MUP Srbije
Ministar policije Srbije (desno) potpisuje 29. septembra sporazum koji treba da doprinese efikasnijim rezultatima u borbi protiv prekograničnog kriminala, sa koordinatorom programa Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal, Ketil Otersenom (levo), Izvor: MUP Srbije

"Srbija je pouzdan partner u borbi protiv svih vidova kriminala i kada se o nečemu dogovorimo to ostane zapisano u kamenu", rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin 29. septembra u Beogradu, prilikom potpisivanja sporazuma sa višim koordinatorom programa Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNDOC) Ketil Otersenom (Ketil Ottersen).

Vulin i Otersen potpisali su sporazum koji treba da doprinese efikasnijim rezultatima u borbi protiv prekograničnog kriminala, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

"Narkotici koji se zaplene u Beogradu znače manje droge na ulicama Beča ili Pariza i zato borba protiv organizovanih kriminalnih grupa koje truju i ubijaju našu decu mora biti uz punu saradnju [sa međunarodnim partnerima], kako bismo bili uspešni", rekao je ministar Vulin.

Nakon potpisivanja sporazuma, ministar Vulin je istakao da je višegodišnja saradnja sa Kancelarijom UN za drogu i kriminal izuzetno uspešna, kao i da će uspostavljanje projekata aerodromske komunikacije i programa kontrole kontejnera, doprineti postizanju međunarodnih standarda na Aerodromu "Nikola Tesla" po pitanju kontrole prelaska robe i putnika.

"Napori koje srpska policija ulaže u borbu protiv prekograničnog kriminala i kojima je zadat snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama, od velikog su značaja za bezbednost čitavog regiona, pa i šire", rekao je Vulin, navodi se u saopštenju.

Prema Vulinovim rečima, kroz beogradski aerodrom godišnje prođe veliki broj putnika i robe, ali zahvaljujući ozbiljnom i predanom radu policijskih službenika on je bezbedan i svi koji dođu u Srbiju mogu da budu uvereni da su maksimalno sigurni i zaštićeni.

Koordinator Programa Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal Otersen, zahvalio se Vulinu na uspešnoj saradnji i izrazio uverenje da će obuke i donacije u okviru programa za srpsku policiju doprineti da ona bude još bolja i efikasnija.

Podsećamo da je dva dana ranije, 27. septembra, u međunarodnoj akciji zaplenjeno 2,6 tona kokaina, 324 kilograma marihuane, 612.000 eura u gotovini, kao i devet luksuznih vozila i pet motora.

Akcija koja je imala za cilj suzbijanje takozvanog „Balkanskog kartela“ koji se bavi švercom droge iz Južne Amerike, dovela je do hapšenja 23 ljudi, kao i podnošenja krivičnih prijava protiv 61 osobe za koje se veruje da su pripadnici balkanskog narko kartela koji Evropu opskrbljuje kokainom.

Ova operacija je uključivala osam zemalja – Španiju, Hrvatsku, Srbiju, Nemačku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Sjedinjene Države, i Kolumbiju.

U akcijama je uhapšeno 13 osoba u Španiji, deset u Sloveniji, zaplenjeno je 2,6 tona kokaina, 324 kilograma marihuane, 612.000 eura u gotovini i devet luksuznih vozila i pet motora.

Krijumčarenje kokaina i veze sa Zapadnim Balkanom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Evropol je, inače, osnovao Operativnu radnu grupu u julu 2020. godine, koju čine spomenutih osam zemalja, a sa ciljem koordinacije zajedničke strategije usmerene na razbijanje cele mreže.

Prema analizi nevladine Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kriminalci sa Zapadnog Balkana, pre svega iz Albanije, Crne Gore i Srbije, umešani su u trgovinu kokainom iz Latinske Amerike.

"Oni ponekad rade zajedno, a povremeno, izgleda, među njima postoje nesuglasice, ali ipak oni načelno posluju bez mnogo buke, efikasno", navodi se u izveštaju ove organizacije "Transnacionalna hobotnica" iz 2020. godine.

XS
SM
MD
LG