Dostupni linkovi

Preminuo Dušan Duda Ivković najuspešniji košarkaški selektor Jugoslavije


Dušan, Duda Ivković
Dušan, Duda Ivković

Dušan, Duda Ivković, najuspešniji selektor košarkaške reprezentacije Jugoslavije, preminuo je ju četvrtak 16. septembra u u Beogradu.

„U šest časova i 50 minuta Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posledica vode u plućima“, potvrdio je predsednik kluba Radnički, Goran Kalinić za Sport Klub, prenose srpske agencije.

Dušan Ivković počeo je svoju karijeru profesionalnog košarkaša u Radničkom, sa Crvenog krsta u Beogradu, gde je od 1958. do 1968. godine igrao u tadašnjoj prvoj jugoslovenskoj ligi.

Sa reprezentacijom Jugoslavije je na šampionatima Evrope osvojio je medalje u Zagrebu 1989, Rimu 1991. i Atini 1995. godine.

Bio je i selektor košarkaške reprezentacije Srbije od 2008. do 2013. godine, osvojio je za to vreme srebro na Evropskom prvenstvu i bio je četvrti na Svetskom prvenstvu 2010.

Trenersku karijeru završio je 2016. godine, a vodio je revijalni meč u znak oproštaja protiv Olimpijakosa, 20. septembra 2017. godine.

U svojoj trenerskoj karijeri, vodio Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes.

Ivković je rođen u Beogradu 29. oktobra 1943. godine.

XS
SM
MD
LG