Dostupni linkovi

Hapšenja zbog tragedije na Srebrnom jezeru


Istraga u toku
Istraga u toku

Zbog sumnje da su iznajmili pedaline bez sigurnosnih pojaseva tinejdžerima, među kojima su bila i braća Stefan i Nikola Petrović, stari 13 i 14 godina iz Rače, koji su se utopili u Srebrnom jezeru, policija je u Požarevcu uhapsila dve osobe iz Niša, a uhapšeni su i direktor i nastavnik škole koju su dečaci pohađali.

Dok istražni organi utvrđuju propuste zbog kojih je došlo do tragedije, postavlja se i pitanje bezbednosti kupača u ovom turističkom mestu, tim pre što se, pre nešto više od mesec dana, u jezeru udavio još jedan mladić iz okoline Knića.

Iako Srebrno jezero skoro svake godine odnese poneku žrtvu, a ovog leta čak tri, na njemu nema spasilačke službe, a desetine hiljada turista koji se u letnjoj sezoni tu kupaju, "čuvaju" samo zone za neplivače omeđene bovama i table sa upozorenjima na mestima na kojima je zabranjeno kupanje.

Dragan Milić, predsednik Opštine Veliko Gradište, kaže nam da na jezeru nema spasilaca zbog velike dužine njegovih obala i brojnih plaža, ali da najnovija tragedija u kojoj su stradala braća Stefan i Nikola, opominje na mnogo veću odgovornost svih nadležnih službi, kao i onih koji posluju na obalama jezera.

"Mi za sada spasioce na jezeru nemamo iz nekoliko razloga. Jedan je što jezero ima 28 kilometara i svuda su plaže. Ovo jeste centralna plaža, ali čak i da su bili spasioci, pošto se tragedija dogodila kod druge obale jezera, verujem da oni ne bi mogli brzo da preplivaju tih 250 do 300 metara, tako da bi teško stigli da ih spasu", kaže Milić.

Bane Sredojević iz Spasilačke službe na kragujevačkom jezeru Šumarice, ističe za naš program da prilikom korišćenja pedalina postoje tačno propisane procedure koje se moraju poštovati, kako bi se izbegle ovakve tragedije.

"Za sve su obavezni prsluci za spasavanje. Bitno je da sa malom decom obavezno bude neko od odraslih, o čemu se posebno vodi računa. Tako, kada imaju prsluke, ništa strašno ne može da im se desi. Pedaline se kod nas izdaju isključivo za vreme rada spasilačke službe, koja u svojoj opremi ima i skuter na vodi, koji stiže bukvalno za nekoliko sekundi do svakog dela jezera. Na jezeru postoje zone za vožnju pedalina i svako plovilo koje se koristi je u svakom trenutku pod monitoringom i nadzorom spasilaca", objašnjava Sredojević.

Opština Veliko Gradište izdaje zakupcima prostor za izdavanje pedalina, a prema Milićevim navodima, prilikom potpisivanja ugovora, zakupci potpisuju i dokument o bezbednosti sa pravilima koja moraju da poštuju.

"Prema zakonu, mi smo svakom izdavaocu pedalina dali pismeno obaveštenje da ne sme da izda pedalinu dok zakupcu ne namesti prsluk za spasavanje. Izdali smo i pismeno uputstvo da maloletnom licu ne sme da izda pedalinu, ukoliko nema odraslog pratioca. Ovde su deca bila sama, a dobila su pedalinu. I treće, ne sme da izda pedalinu za veći broj od propisanog, što znači, ako je pedalina za četiri osobe na njoj ne sme biti pet osoba", navodi Milić.

Prema nezvaničnm informacijama, prilikom najnovije tragedije, na dve pedaline ukrcalo se deset dečaka. Nijedan od njih nije imao prsluk za spasavanje, iako su svi bili neplivači, a sa njima nije bilo odraslih osoba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG