Dostupni linkovi

KRIK: Ministar u Vladi Srbije nije prijavio svoju ofšor firmu


Novica Tončev, Beograd (15. april 2021.)

Novica Tončev, aktuelni ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za razvoj siromašnih opština, 2010. godine osnovao je ofšor firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima, objavila je na svom sajtu beogradska nevladina organizacija Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

Kako je navedno, dokumenta iz projekta "Pandorini papiri" pokazuju da tu firmu nije prijavio republičkoj Agenciji za sprečavanje korupcije.

Kako KRIK piše 7. oktobra, Tončev je po zakonu bio dužan da firmu prijavi, a u prvom navrati negirao je da je povezan sa pomenutom ofšor firmom.

Dalje se navodi da se do tih saznanja došlo zahvaljujući međunarodnom projektu "Pandorini papiri" u kom su novinari otkrili skoro 12 miliona dokumenata o osnivanjima firmi. Istraživačku akciju vodili su novinari Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara ICIJ, u kom je učestvovao i KRIK koji je analizirao papire u vezi sa Srbijom.

"Tončev je na Devičanskim Ostrvima 2010. otvorio kompaniju 'Service for Efficient Energy'. Posredstvom te firme Tončev je bio vlasnik računa u Švajcarskoj, zaključuje se iz dokumenata švajcarske agencije SFM koja se bavi osnivanjem ofšor firmi”, piše KRIK.

Tončev demantuje

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije navodi da je Tončev negirao da ima veze sa tom firmom i da je moguće da je njegov potpis na dokumentima ofšor kompanije falsifikovan.

"Ovo nije moj potpis. Možda je falsifikovan ili bilo šta, nema veze sa mnom. Nikad nisam imao tu firmu. Niti sam jedan dinar odneo ili doneo sa BVI-a (Britanskih Devičanskih Ostrva). Ja ne znam, da me pitaš, gde su Devičanska Ostrva", rekao je Tončev, a prenosi KRIK.

Čega se Tončev naknadno setio?

Dodaje se da je posle nekoliko dana Tončev novinarima KRIK-a rekao da se setio da je bio vlasnik kompanije "Service for Efficient Energy" i da je planirao da sa tom firmom pokrene biznis ali da se predomislio, pa firma nikada nije imala nijedan posao.

"Hteo sam sa tom firmom da radim mini-hidroelektrane u Srbiji. Video sam da to mogu i preko 'Tončev gradnje', prešao sam na 'Tončev gradnju' i dao sam nalog advokatima – to (ofšor firmu) su zatvorili za 2-3 godine. Firma nije radila", rekao je Tončev i dodao da firmu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije zbog toga što nije imala poslove.

Koja se imena još spominju?

KRIK takođe u tekstu od 7. oktobra piše da je Surduličanin Srećko Kostov bio svedok Novici Tončevu kada je napravio firmu "Tončev gradnja", odnosno da je zajedno sa njim potpisao dokumenta o osnivanju.

Kako je naznačeno Kostov je saradnik biznismena Darka Tamindžića koji posluje sa uticajnim ljudima širom sveta, a pre svega u Kini. Prema navodima u tekstu, šezdesetogodišnji Darko Tamindžić je na poslata pitanja odgovorio da neće iznositi detalje o svojim poslovima jer nije javni funkcioner.

Šta stoji u zvaničnoj biografiji?

Kako piše u njegovoj biografiji na sajtu Vlade Srbije, Novica Tončev vlasnik je građevinske firme "Tončev gradnja" i aktuelni ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština.

Novica Tončev od 2008. do 2014. bio je predsednik Opštine Surdulica i od 2014. do 2020. predsednik surduličke Skupštine. U nekoliko saziva Skupštine Srbije bio je narodni poslanik, član je Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije od 2010, a za potpredsednika te vladajuće stranke izabran je 2017.

Član je Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije i predsednik Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije.

XS
SM
MD
LG