Dostupni linkovi

Nema telefona od jednog dinara


Flagrantna kršenja zakona, kažu u Efektivi; ilustrativna fotografija
Flagrantna kršenja zakona, kažu u Efektivi; ilustrativna fotografija

Operateri, mobilni i drugi provajderi interneta masovno obmanjuju i pljačkaju potrošače, kršeći tako zakone, a ne snoseći za to nikakve sankcije, tvrdi Udruženje potrošača Efektiva. Tu upozoravaju da bi trebalo da se pozabave nelegalnim i nepravičnim ugovorima koje operateri zaključuju sa klijentima.

Efektiva je iz žalbi koje dobija izdvojila nekoliko, kako tvrde, najčešćih primera kršenja propisa, odnosno, obmanjivanja potrošača u ugovorima koje operateri sklapaju sa klijentima.

Kada, recimo, klijent zaključi ugovor na dve godine i jednostrano ga raskine posle šest meseci, operater od njega zahteva da plati i ostalih 18 meseci iako mu uslugu nije isporučio.

To je flagrantno kršenje dva zakona, kaže za RSE Jovan Ristić, pravnik iz Udruženja potrošača Efektiva.

"To je kršenje Zakona o obligacionim odnosima. Ugovorna kazna za novčana potraživanja je izričito zabranjena članom 270, stav 3 Zakona o obligacionim odnosima. Drugi zakon koji se krši je Zakon o zaštiti potrošača. Ne može vam se naplatiti usluga koju niste primili", decidan je Ristić.

U Efektivi navode i to da Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje kompanijama da prosleđuju podatke korisnika agencijama za naplatu potraživanja.

Međutim, napominju još da zloupotreba kompanija ide dotle da agencija čak zove članove potrošačeve porodice i susede i govori im da je njihov rođak ili sused nesavesni platiša, čime mu teško narušavaju ugled. Operater za takvo ponašanje agencije koju je sam agažovao radi naplate neosnovanog potraživanja ne snosi nikakvu odgovornost, navodi Efektiva.

U nekim slučajevima, prema podacima ovog udruženja, operateri uopšte ne prihvataju zahtev za raskid ugovora, već nastavljaju da šalju račune, uprkos tome što nema uslova za pružanje usluge - primerice zbog nepostojanja uslova za korišćenje interneta ili slabog mobilnog signala.

Događa se korisnicima i to da po ugovorima plaćaju veću brzinu interneta, ali da je ona u stvarnosti manja. Upravo o takvom iskustvu za RSE priča Vesna Simjanović iz Beograda:

"Ja sam brzinu kontrolisala spid testom preko interneta, pa mi se dešavalo da je i brzina ’daunlodovanja’ i brzina ’aploudovanja’ manja nego što piše u ugovoru sa kablovskim i internet provajderom", kaže.

Jovan Ristić: Uzimate 4G internet, ali 4G internet ne dobijate
Jovan Ristić: Uzimate 4G internet, ali 4G internet ne dobijate

O ovakvim i sličnim zloupotrebama govori i pravnik u Udruženju Efektiva Jovan Ristić:

"Recimo, uzimate 4G internet, ali 4G internet ne dobijate, pa morate da kukate da ga dobijete ili ga na određenim delovima teritorije zemlje Srbije uopšte nemate. I te kako imamo i takvih primedbi. To se zove nesaobrazna usluga po Zakonu o zaštiti potrošača. Jedno vam reklamiraju i tvrde da imate, naplaćuju vam pun iznos usluge, a daju vam mnogo niži kvalitet ili vam tu uslugu i ne daju zato što ne mogu ni da je pruže, ali im je lako da traže pare", ukazuje Ristić.

Višegodišnja nekažnjena praksa operatera je i da zaokružuju trajanje razgovora na minut, pa se tako dužina razgovora od jednog minuta i jedne sekunde naplaćuje kao da je trajao dva minuta. To bi bilo isto kao kada bi, na primer, prodavac zaokružio cenu mesa na 100 grama, pa onda 101 gram naplatio po ceni od 200 grama mesa.

Čest primer obmane, ukazuje naš sagovornik iz Efektive, jeste i akcija "telefon za dinar".

"Potrošaču se nigde ne stavlja do znanja da ne postoji telefon čija je proizvodna cena jedan dinar i da će ako prihvati takvu ponudu suštinski zaključiti ugovor o kupovini telefona na rate, pri čemu će rata biti uključena u mesečnu pretplatu, koja obuhvata i dozvoljeni limit potrošnje", pojašnjava Ristić.

On navodi i druge, uveren je, zloupotrebe operatera:

"To je, recimo, obmana potrošača time što mu se nameće minimalni rok u kom uslugu mora koristiti kod jednog operatera da bi ostvario pravo prebacivanja broja kod drugog operatera. Takve rokove ne poznaju ni Zakon o obligacionim odnosima, ni Zakon o zaštiti potrošača, niti Zakon o elektronskim komunikacijama."

Obmana potrošača rokovima i kašnjenjem podataka
Obmana potrošača rokovima i kašnjenjem podataka

Potrošača mobilni operateri obmanjuju i kašnjenjem dostavljanja podataka o njegovoj potrošnji, kaže naš sagovornik:

"Proverom stanja potrošač je utvrdio da mu je do kraja isteka paketa preostalo još pet minuta. Korišćenjem tih pet minuta za koje veruje da su stvarni ostatak paketa on zapravo premašuje plaćeni paket jer je dobio očitano stanje sa određenim kašnjenjem", upozorava Jovan Ristić.

Radio Slobodna Evropa pitao je sva tri mobilna operatera u Srbiji - Mts telekom, VIP mobile i Telenor - da li na ove i druge načine koje je opisala Efektiva krše prava korisnika, ali je odgovor stigao samo od norveške kompanije.

Telenor Srbija je odgovorio da posluje primenjujući zakone i pozitivne propise Srbije, kao i u skladu sa aktima propisanim od strane regulatornih tela i nadležnog ministarstva. Ističu da su Opšti uslovi pružanja i korišćenja usluga sastavni deo ugovora i javno dostupni najširoj javnosti. Napominju i da je realizacija određenih usluga, kao što je, recimo, prenosivost mobilnog broja, regulisana odgovarajućim podzakonskim aktima nadležnih regulatornih tela, a ne opštim uslovima pojedinačne kompanije.

Da je moguće stati na put ovakvoj prkasi dokazalo je pre nešto više od godinu dana udruženje Narodni parlament iz Leskovca.

U postupku pred Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija to udruženje je dokazalo da Telekom Srbija krši prava velikog broja korisnika svojih usluga. Rešenjem Ministarstva naloženo je Telekomu da obustavi ugovaranje nepravičnih ugovornih odredbi, što bi značilo izmenu Opštih uslova za pružanje usluga koji su sastavni deo svakog ugovora. Ukoliko se Telekom odluči da osporava ovakvo rešenje i tuži Ministarstvo, konačnu odluku o ovome će doneti Upravni sud Republike Srbije.

U Efektivi ocenjuju da je najbolji način da građani prekinu ovakve i druge situacije da se obrate udruženjima za zaštitu potrošača i da pokrenu kolektivne potrošačke sporove protiv operatera i provajdera, kako bi im se naložilo da svoje poslovanje "usklade sa zakonom".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG