Dostupni linkovi

Spasavanje beloglavog supa


Povratak beloglavog supa u Uvačku klisuru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Povratak Beloglavog supa u Uvačku klisuru

Zbog nedozvoljenog lova kao i nedostatka hrane beloglavi sup je pre dvadesetak godina bio ptičija vrsta pred izumiranjem. Tada ih je u Uvačkoj klisuri, na jugozapadu Srbije, bilo samo sedam.

Zahvaljujući unapređenju zaštite i prehranjivanju, tokom čitave godine, a posebno u najtežim zimskim uslovima, Uvačka klisura postala je najveće stanište ovog čistača prirode na Balkanu.

Mića Kurčubić, čuvar u Specijalnom rezervatu prirode Uvac, priča da bi se sačuvala kolonija ovih orlova čuvari rezervata probijaju se teško prohodnim putevima, na temperaturi koja se ovih dana spušta i ispod minus 20 stepeni, kako bi dopremili hranu na jedino hranilište Manastirina.

"Vremenski uslovi nikada ne dovode u pitanje rad hranilišta. Beloglavi sup mora dobiti hranu svakih osam dana bez obzira na vremenske prilike. Zahvaljujući timskom radu čuvarske službe rezervata pokazalo se da je populacija ovih orlova u porastu. Želimo da se ne samo beloglavi sup već i ostale retke vrste vrate i nastane na ovom prostoru", ističe Kurčubić.

Redovan obrok spasio je ove ptice. Upravo krajem januara ili početkom februara ženka polaže samo jedno jaje na kojem leže oba roditelja.

"U klisuri Uvac prošle godine se leglo 109 parova dok je ove godine realno očekivati oko 130 gnezdećih parova. Naravno, ukoliko se obezbedi dovoljna količina hrane. Trenutno nemamo problema sa obezbeđivanjem hrane jer imamo potpisane ugovore i sa klanicama koje je obezbeđuju", objašnjava Novak Pejović koji je zadužen za organizaciju čuvarskih službi.

Za ove lešinare i nenadmašne letače raspona krila i do tri metra, godišnje se u "restoranu beloglavih supova", kako popularno zovu hranilište Manastirina, dopremi oko 250 tona hrane koja se preuzima od Bjelog Polja do Užica.

Beloglavi sup često napušta svoje stanište ali se kasnije i vraća. Jedan od supova markiranih na Uvcu pronađen je u stalnom staništu u Judejskoj pustinji. U Srbiji se inače mogu pronaći u klisurama reka Uvac, Mileševka i Trešnjica.

U Uvačkoj klisuri primećen je i crni lešinar ili sup starešina koji na ovim prostorima nije viđen, kako kažu čuvari, oko 100 godina a koji često dolazi po obrok na hranilište beloglavog supa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG