Dostupni linkovi

'Ovde smo bliže EU': Stranci o olakšicama za zapošljavanje u Srbiji


Prolaznici u Ulici kneza Mihaila, centar Beograda, 2023.
Prolaznici u Ulici kneza Mihaila, centar Beograda, 2023.

Lakše do boravišnih i radnih dozvola za strance u Srbiji - to će biti ishod izmena dva zakona koji regulišu boravak i zapošljavanje stranaca.

Srbija je započela izmene Zakona o strancima i Zakona o zapošljavanju stranaca kako bi omogućila zapošljavanje što većeg broja njih. Izmene su se poklopile sa velikim prilivom ruskih državljana u Srbiju.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu u februaru 2022. u Srbiju je ušlo stotine hiljada građana Rusije. Mnogi od njih su premestili svoj posao u Srbiju, a takođe su i pojedine firme prebacivale svoje zaposlene.

Prema podacima od 7. aprila ove godine, koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) dostavilo Radiju Slobodna Evropa (RSE), u Srbiji boravi 27.097 državljana Rusije na osnovu odobrenog privremenog boravka.

Šta predviđaju izmene dva zakona o strancima?

Stranci će se, umesto na dve adrese za dobijanje privremenog boravka i radne dozvole, ubuduće obraćati samo jednoj – Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

"I Ministarstvo unutrašnjih poslova će izdavati jedinstvenu dozvolu za privremeni boravak i rad", rekla je za RSE advokatica Ivana Stefanović partner u beogradskoj kancelariji TSG.

Ova kancelarija se bavi i regulisanjem radnih dozvola za strance.

MUP će o podnetom zahtevu morati da odluči u roku od 15 dana, a zahtevi se mogu podnositi elektronski.

"Zamislite kako je to kada svaki stranac lično mora da dođe u upravu (policije), pa svaki inspektor mora lično da obrađuje svaki zahtev", dodala je Stefanović.

Video priča o nekim od prvih Rusa izbeglih u Srbiju nakon početka invazije na Ukrajinu:
Rusi u Beogradu: Rat u Ukrajini tačka bez povratka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:00 0:00

Jedinstvena dozvola za boravak i rad izdavaće se na period do tri godine uz mogućnost produžavanja. Sada se obe dozvole izdaju na godinu dana uz mogućnost produžavanja.

Izmene zakona će omogućiti i da privremeni boravak, umesto dosadašnje jedne, može da se odobri do tri godine uz mogućnost produžavanja na isti period.

Stranci koji imaju stalni boravak neće morati da traže ličnu radnu dozvolu.

Privremeni boravak i jedinstvena dozvola izdavaće se kao biometrijski dokument umesto dosadašnje nalepnice privremenog boravka koja se lepila u pasoš.

Prema najavljenim izmenama, stalni boravak se može odobriti nakon tri godine neprekidnog boravka u Srbiji umesto dosadašnjih pet.

Ministarstvo za rad i zapošljavanje nije odgovorilo na upit RSE o izmenama Zakona o zapošljavanju stranaca.

Da li će vam biti lakše sa novim pravilima?

Ruskinja Darija Ivanenko je otvorila kozmetički salon u centru Beograda u aprilu 2022. U Srbiju je došla u julu 2020. godine u vreme pandemije korona virusa.

Za RSE kaže da je najavljene promene zakona raduju.

"Ovde živim već tri godine i sada ću da produžim svoj boravak četvrti put. Najavljene izmene kažu da posle tri godine možeš da dobiješ i stalni boravak i ove godine ću podneti dokumentaciju za stalni boravak", rekla je Darija Ivanenko.

Još jedna priča o Rusima u Beogradu. I njihovo mišljenje o tome što godinu dana posle početka invazije na Ukrajinu, Srbija odbija da se priključi sankcijama:
Šta o sankcijama kažu Rusi u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:13 0:00

Darija kaže da je u Srbiju, gde joj živi tetka, dolazila svakog leta od svoje osme godine. Sada razmišlja da zatraži i državljanstvo Srbije.

Kako je ispričala, ne želi da se vraća u Rusiju zbog političke situacije. Osim toga, misli da joj život u Beogradu pruža više mogućnosti.

"Ja sam iz malog grada u Rusiji, ovde imam više mogućnosti. Ovde je blizu Evropska unija, možeš da putuješ slobodno, ne bih se vraćala u svoj mali grad u Rusiji", dodala je Ivanenko.

Preko 12.000 radnih dozvola izdato Rusima

Nacionalna služba za zapošljavanje koja sada izdaje radne dozvole strancima izdala je od početka ruske agresije na Ukrajinu 12.593 dozvola za rad državljanima Rusije.


Jedna od ruskih kompanija koja je otvorila svoje predstavništvo u Srbiji je i Jandeks (Yandex), koja se naziva "ruski Gugl".

Jandeks je najveći ruski pretraživač i dominira drugim oblastima ruske internet trgovine, kao što su taksi usluge, dostava hrane i onlajn kupovina.

Prema registru APR-a Jandeks je osnovao predstavništvo u Beogradu 8. juna 2022. Nije poznato koliko je doveo radnika iz Rusije.

Jandeks nije odgovorio na upit RSE koliko im je bilo teško da dovedu radnike niti od kakvog će značaja za njih biti predložene izmene srpskih zakona.

Evropska unija je 2022. uvrstila na listu sankcija protiv ruskih pravnih lica i pojedinaca, kako je pisao BBC, i suosnivača Jandeksa Arkadija Voloža i jednog od visokopozicioniranog menadžera Tigrana Hudaverjana. Obojica su nakon toga podneli ostavke.

Državljani Rusije ulaze u Srbiju bez viza

Državljani Rusije u Srbiju, za razliku od Evropske unije, ulaze bez viza.
Zbog toga im je Srbija jedna od primamljivih destinacija od kako zbog rata u Ukrajinu napuštaju svoju zemlju.

Međutim, Evropska komisija (EK) je u septembru 2022. saopštila da eskalacija bezbednosnih pretnji Moskve znači da zemlje članice EU treba da vrše "strože procene" zahteva Rusa za vize, posebno onih iz trećih zemalja.

Tada je komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson, predstavljajući nove smernice, rekla da zemlje članice EU treba pažljivo da procene zahteve za vize u svetlu povećane pretnje, preneo je Rojters.

Ona je navela da vize ne bi trebalo da se izdaju onima koji nameravaju da ostanu duže od 90 dana i da države EU ne bi trebalo da prihvataju zahteve za šengenske vize od ruskih državljana koji su sada u trećim zemljama.

Na upit RSE da li se vrši provera ruskih državljana koji ulaze u Srbiju, MUP je odgovorio da vrši graničnu proveru kada strani državljani žele da uđu u zemlju.

"Koja se bez izuzetka vrši i u odnosu na državljane Rusije", navedeno je u odgovoru.

MUP je dodao da ta kontrola, između ostalog, podrazumeva kontrolu lica i putnih isprava, saobraćajnog sredstva i stvari na području graničnog prelaza.

Nije poznata struktura građana Rusije koji dolaze u Srbiju, odnosno da li u većem broju dolaze oni koji podržavaju režim u Moskvi ili mu se protive.

Istovremeno je povećan i broj državljanstava koje je Srbija izdala ruskim građanima.

Naime, tri puta više državljanstava Srbije dobili su građani Rusije u godini kada je počela ruska invazija u odnosu na prethodnu 2021. godinu, pokazala je analiza RSE.

Od 84 strana državljana, koja su u 2022. - na osnovu rešenja Vlade Srbije - dobila srpsko državljanstvo, gotovo dve trećine su građani Rusije.

Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Šta su poruke državnih zvaničnika?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u martu podneto 10.000 zahteva za boravišne dozvole u Srbiji.

On je 6. aprila za RTS rekao da je stiglo i 5.000 zahteva za radne dozvole, kao i da je među njima 80 posto državljana Rusije.

"Ljudi su fantastično stručni i imaćemo prve robote koji će po Beogradu na vodi da raznose stvari ljudima po kućama. Prvi u Evropi ćemo biti po tome. Imaćemo terene na kojima ćemo probati vozila bez vozača" rekao je Vučić.

Prethodno je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da predložene izmene zakona idu u prilog lakšem i bržem zapošljavanju.

Ona je 21. februara tokom obilaska Trening centra Vazduhoplovne akademije rekla novinarima da je želja vlasti da u ovoj godini dovede što više stranaca da žive i rade u Srbiji i da se nada da će njihov priliv biti veći nego u prošloj.

Prema podacima MUP-a, u Srbiji boravi 27.097 državljana Rusije na osnovu odobrenog privremenog boravka. Fotografija: Nemanjina ulica u Beogradu.
Prema podacima MUP-a, u Srbiji boravi 27.097 državljana Rusije na osnovu odobrenog privremenog boravka. Fotografija: Nemanjina ulica u Beogradu.

Istog dana je Nenad Paunović iz premijerkinog kabineta rekao na javnoj raspravi o nacrtima pomenutih zakona da je cilj izmena da Srbija bude konkurentna na međunarodnom tržištu rada.

Izmene Zakona o strancima i Zakona o zapošljavanju stranaca trenutno su u proceduri Skupštine Srbije i očekuje se da se nađu pred poslanicima.

Paunović je naveo da postoji nedostatak radne snage u mnogim zanimanjima, posebno niskokvalifikovanih radnika.

Srbiji nedostaju radnici u određenim profilima

U Privrednoj komori Srbije (PKS) kažu za RSE da su poslodavci zainteresovani da angažuju radnike iz inostranstva jer na domaćem tržištu nema kadrova sa traženim kvalifikacijama.

U PKS navode da su predložene izmene Zakona o zapošljavanju stranaca od značaja za privredu. Prema njihovim navodima, nedostaju kadrovi sa završenim srednjim nivoom obrazovanja, ali i visoko obrazovani kadrovi.

Mario Reljanović, ekspert za radno pravo objašnjava za RSE da je cilj predloženih izmena zakona da Srbija privuče što više radnika.

"Mislim da je ovaj zakon usmeren pre svega na to da se poslodavcima omogući da na jedan jednostavniji način dođu do stranih radnika koji bi obavljali poslove za koje ne postoje domaći radnici u Srbiji", naveo je on.

On je dodao da na tržištu rada već nekoliko godina unazad postoji nedostatak radnika u određenim profesijama.

"Nažalost, mislim da nije cilj toliko da privučemo IT radnike i visoko kvalifikovane radnike koliko nisko kvalifikovanu radnu snagu koja nam nedostaje u određenim granama industrije i određenim delatnostima", naveo je Reljanović.

Stefanović: Srbija će za Ruse biti još atraktivnija

Advokatica Ivana Stefanović kaže za RSE da je u poslednjih godinu dana najveći broj klijenata kojima je regulisala boravišne i radne dozvole bio iz Rusije.

"Svi oni su bili visoko kvalifikovani radnici i prevashodno iz IT sektora", dodala je.

Ona je ocenila da će najavljene izmene zakona Srbiju učiniti atraktivnijim područjem za one koji će aplicirati za boravak i rad.

"Mislim da će predloženi postupak biti atraktivniji i prijemčiviji za sve strance, a naročito za državljane Rusije koji kažu da je ovo jedna od najatraktivnijih destinacija gde žele da nastave da žive i rade", navela je Stefanović.

Ona je dodala da će najavljene izmene zakona olakšati procedure i poslodavcima generalno, ne samo onima koje zapošljavaju ruske građane.

"Mislim da je jako veliki izazov bio i nemačkim kompanijama koje dovode eksperte u Srbiju", ocenila je Stefanović.

Kako je objasnila, kompanije moraju da računaju na to da ti ljudi dva meseca neće moći da rade zbog procedure koja je trenutno važeća.

"Stranac bi morao da dođe u Srbiju, pa da bude prisutan prilikom apliciranja za dobijanje privremenog boravka, pa onda radne dozvole", dodala je.

Kada poslanici usvoje Izmene Zakona o strancima i Zakona o zapošljavanju stranaca te izmene postaće sastavni ovih pomenutih zakona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG