Dostupni linkovi

Ministar odbrane Stefanović navodi da Srbija nikome nije pretnja


Nebojša Stefanović, ministar odbrane Srbije
Nebojša Stefanović, ministar odbrane Srbije

Srbija nikome nije pretnja, izjavio je ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović.

Kako je prenela Radio-televizija Srbije, on je 19. januara nakon sastanka predsednika države Aleksandra Vučića sa vrhom Vojske u Domu garde u Beogradu rekao da se Srbija naoružava samo u obimu koji je neophodan vojnim jedinicama.

“Ne trkamo se ni sa kim, nego se naoružavamo samo onoliko koliko je potrebno da se odbrani zemlja", rekao je Stefanović.

Na tom sastanku vojno rukovodstvo iznelo je rezultate analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2021. godinu.

Stefanović je posle sastanka saopštio da je Srbija nabavila veliku količinu oružja i opreme koji su nedostajali Vojsci.

"Novi iskorak je to što je nabavkom protivtenskovskog sistema “kornet” povećan efektivni domet protivoklopne borbe sa šest na osam kilometara", naveo je ministar i za 2022. najavio značajne nabavke naoružanja i opreme.

On je dodao da je prošla godina prva posle duže vremena u kojoj je veći priliv oficira, podoficira i profesionalnnih vojnika u redove Vojske, kao i vojnika na dobrovoljnom odsluženju.

Sastanku u kasarni u beogradskom Topčideru prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, predsednici skupštinskih odbora za odbranu i unutrašnje poslove Aleksandar Marković i za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić.

Poslednjih godina Srbija je od Rusije nabavila avione MiG-21, više raketnih protivvazdušnih sistema, kao i helikoptere, dok je, sa druge strane, sa Zapada za vojsku i policiju kupila helikoptere Erbas.

Srbija se 2007. deklarisala kao vojno neutralna država, bez pripadnosti bilo kom vojnom bloku u svetu, rezolucijom koju je usvojila Skupština u decembru te godine. Taj dokument i danas je zvanično na snazi.

XS
SM
MD
LG