Dostupni linkovi

U Srbiji 1.056 novozaraženih, preminulo 20 osoba


COVID bolnica u Beogradu, Srbija (april 2021. )
COVID bolnica u Beogradu, Srbija (april 2021. )

U Srbiji je u poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo još 20 osoba, a novozaraženih je 1.056, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Prema ovim podacima objavljenim na sajtu COVID19.rs, u poslednja 24 sata testirano je, kako je navelo Ministarstvo zdravlja ukupno 11.920 osoba.

Na bolničkom lečenju trenutno je se nalazi 3.869 osoba, od čega je u kritičnom stanju in a respiratiru ukupno 135 pacijenta.

Ukupan broj preminulih od početka pandemije u Srbiji je 6.539, a stopa smrtnosti iznosi 0,93 procenta.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, od korona virusa zaraženo je 138 korisnika i 179 zaposlenih, potvrdilo je u saopštenju od 8. maja Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Tiodorović: Sledeće nedelje možda o prisustvu publike na sportskim terenima

Doktor Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štab rekao je 8. maja prilikom obilaska vakcinalnog punka u tržnom centru „Roda“ u Nišu, da su ljudi već ušli u zatvorene prostore kafića i restorana.

"Zašto da se pravimo da to ne vidimo. Očigledno da se nešto desilo, da su nosili ili delimično nosili maske. Praktično ćemo možda tek sledeće nedelje razgovarati o tome da vakcinisani i oni sa negativnim PCR i antigenskim testom, da možda pustimo da to funkcioniše, pored muzičkih svečanosti, pozorišta, kulture i svega, i na sportskim terenima u ograničenom broju", izjavio je Tiodorović.

Od juče, 7. maja, ugostiteljski objekti mogu da rade i u zatvorenom prostoru do 22 sata, sa 50 odsto kapaciteta i uz poštovanje distance.

Zelić: Zabeleženo 890 neželjenih reakcija na vakcine - nema težih

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije izjavio je za TV Pink da su sve vakcine protiv korona virusa apsolutno bezbedne, o čemu svedoči i podatak da je do sada zabeleženo samo 890 neželjenih reakcija, odnosno mnogo manje od jednog procenta datih doza.

"Prema jučerašnjem izveštaju, imamo samo 890 slučajeva prijavljenih neželjenih reakcija. To je zaista izuzetno retko i nema težih neželjenih reakcija. Samo pet puta je evidentirano nešto što bi se smatralo ozbiljnijim slučajem, ali i one su prolazile brzo i bez trajnih posledica, rekao je Zelić.

XS
SM
MD
LG