Dostupni linkovi

Položeni venci žrtvama logora Staro sajmište u Beogradu


Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević ispred spomenika na Starom sajmištu, 22. april
Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević ispred spomenika na Starom sajmištu, 22. april

U okviru obeležavanja Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, državni zvaničnici Srbije položili su 22. aprila vence na spomenik žrtvama genocida u kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora Staro sajmište u Beogradu.

Vence su položili izaslanik predsednika Srbije Suzana Paunović i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, kao i preživeli logoraši, članovi porodica stradalih, predstavnici Saveza Jevrejskih opština Srbije, Saveta Romske nacionalne manjine, udruženja i predstavnici diplomatskog kora.

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine, kada je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora u Jasenovcu-Donjoj Gradini u tadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH).

Najzloglasniji logor na teritoriji tadašnje okupirane Srbije bio je logor na Starom Sajmištu u Beogradu, čiji su zatočenici, bili Jevreji, Srbi i Romi ubijani od 1941. do 1944. godine.

Skupština Srbije usvojila je krajem prošle godine Zakon o Memorijalnom centru "Staro sajmište" radi, kako je navedeno u predlogu, ispunjavanja dužnosti i trajnog pamćenja i spomena žrtvama holokausta, genocida, okupatorskog terora i zločina.

Na mestu nekadašnjeg logorskog kompleksa Staro sajmište je nakon 1945. godine niklo stambeno naselje, a godinama neometano radi i nekoliko restorana, teretana kao i sportska dvorana.

Logor Staro Sajmište: Mesto biznisa ili sećanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

XS
SM
MD
LG