Dostupni linkovi

Sneg na Pešterskoj visoravni u nedelju i dalje pada, mada manjeg inteziteta nego prethodnog dana. Svi putevi ka sjeničkim selima su neprohodni. Zbog snežnih nanosa koji u pojedinim selima dostižu visinu i do dva metra, nijedna seoska škola, osim škole u Štavlju, od četvrtka ne radi pa je oko 1.000 đaka izostalo sa nastave. U Sjenici i Tutinu uvedeno je varedno stanje. U Tutinu je bez struje oko 80 odsto seoskog stanovništva.

Na Pešterskoj visoravni je zbog neprohodnih lokalnih puteva ugroženo oko 10.000 ljudi. Pomoćnik predsednika Opštine Sjenica Mikailo Kaličanin kaže da su u subotu zbog jakog vetra koji stvara ogromne nanose zaustavili sve mašine i da su intervenisali samo u hitnim slučajevima. Do bolesnih u zavejanim selima može se doći samo motornim sankama.

„U petak smo šest, a u subotu dva bolesnika motornim sankama dovezli do lekara u Sjenici, a najteže slučajeve dalje transpotovali do bolnice u Prijepolju i Užicu. Pokušaćemo danas (8. mart) da rasporedimo mašine da dodjemo do mesnih zajednica. Najteže je u Barama i Karajukića bunarima. I teškim mašinama je teško doći do ovih mesta. U nedelju je za raščišćavanje snega angažovano 20 mašina. Magistralni putevi ka Novom Pazaru i Novoj Varoši su prohodni, dok je ka mesnoj zajednici Bare osposobljena jedna kolovozna traka. Zbog snežnih nanosa u prekidu je devet kilometara puta u pravcu Raždaginje–Buđevo–Tutin“, rekao je Kaličanin za RSE.

U opštini Sjenica kažu da su nezadovoljni izostankom pomoći države, ali se nadaju da će nakon obećanja premijera Aleksandra Vučića pomoć i u Sjenicu uskoro stići, jer, kako kažu, potrošena je i planirana budžetska rezerva, a za angažovanje privatnika nemaju sredstava.

  • 16x9 Image

    Danica Gudurić

    Novinarstvom počela da se bavi slučajno, u RTB Boru i ostala verna novinarskoj profesiji više od dve decenije. Od 2003. godine dopisnica RSE. Dobitnica više nagrada za reportažu.

XS
SM
MD
LG