Dostupni linkovi

Premijer Slovenije optužio Vučića za 'uvredljive izraze', Vučić 'neće da se izvinjava' političarima


Jedno od obraćanje Vučića pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, februar 2024.
Jedno od obraćanje Vučića pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, februar 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je upotrebio krajnje uvredljive izraze koji ne pripadaju predsednicima država, a još manje prijateljskim odnosima slovenačkog i srpskog naroda, saopštio je 24. aprila premijer Slovenije Robert Golob.

"Slovenija svoj rad u Generalnoj skupštini UN obavlja na principijelnoj osnovi i iskreno nastoji da pronađe mir i pomirenje među narodima. Slovenija se za to zalaže i u odnosu na Srbiju", dodao je.

"Odnos sa poštovanjem prema ovim našim nastojanjima je zato najmanje što možemo da očekujemo od predsednika prijateljske Srbije, koji je inače redovan gost u našoj zemlji", zaključio je Golob.

Reakcija Goloba usledila je nakon što je Vučić dan ranije, na marginama sednice Saveta bezbednosti o Kosovu, izjavio da se "ne zna ko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi".

Vučić je u toj izjavi optužio Sloveniju i još nekoliko zemalja da su, kao članice Saveta bezbednosti, omogućile predsednici Kosova Vjosi Osmani da na sednicu dovede žene za koje je rekla žrtve silovanja od strane srpskih snaga tokom rata 1999, što je izazvalo negodovanje delegacije Srbije.

Nakon saopštenja slovenačkog premijera Roberta Goloba o uvredljivim izrazima Vučića, predsednik Srbije je 24. aprila poručio da nije želeo da uvredi narod Slovenije, ali da neće da se izvinjava slovenačkim političarima, ponavljajući izraz o "odvratnoj politici" prema Srbiji.

Vučić: Nisam hteo da uvredim narod Slovenije

Vučić je rekao da želi da se izvini celokupnoj javnosti Slovenije "ako je bilo koga uvredio".

"Ja sam rekao da su Slovenci bili odvratni, misleći na sednicu Saveta bezbednosti. To je bila tema i svakome je bilo jasno da se odnosi na pojedinca i odnosi se na njihovu politiku. Svakako da to nije rečnik koji bi trebalo koristiti, ali sam ljudski rekao šta mislim o njihovoj politici",izjavio je Vučić novinarima u Njujorku.

On je dodao da o Slovencima kao narodu misli "sve najbolje" i da ima mnogo prijatelja i familije u Sloveniji.

"Shvatio sam to kao pretnju da ne bi trebalo tako često da dolazim u Sloveniju, ali i razumeo sam je, te ću smanjiti svoje dolaske", rekao je Vučić, komentarišući izjavu premijera Slovenije.

Slovenija pozvala otpravnika poslova ambasade Srbije

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) pozvalo je na razgovor otpravnika poslova Ambasade Srbije u Ljubljani, rekla je šefica diplomatije Tanja Fajon novinarima na Brdu kod Kranja, koja je Vučićeve reči opisala kao "uvredljive i neprihvatljive".

"Zahtevamo objašnjenje, izvinjenje, ovo nije u duhu dobrosusedskih ni prijateljskih odnosa. Očekujemo da Srbija deluje u duhu evropskih vrednosti koje brani", navela je Fajon.

Na to je reagovao šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, ocenjujući da navodi MSP Slovenije u vezi sa izjavom Aleksandra Vučića predstavljaju "inverziju stvarnosti".

Dačić je rekao da je otpravnik poslova srpske ambasade u Ljubljani odbacio navode slovenačkog ministarstva kada je pozvan na razgovor zbog Vučićevog istupa.

"Ovakvi potezi Slovenije u međunarodnim organizacijama narušavaju upravo naše bilateralne odnose i nekorektno je odgovornost prebacivati na Srbiju, koja samo reaguje na poteze Slovenije", naveo je Dačić u saopštenju.

XS
SM
MD
LG