Dostupni linkovi

Ambasadorka Srbije u Ljubljani pozvana na razgovor zbog Vučićevih izjava


Predsjednik Slovenije Borut Pahor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom Brdo-Brijuni samita 17. maja 2021, arhivska fotografija
Predsjednik Slovenije Borut Pahor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom Brdo-Brijuni samita 17. maja 2021, arhivska fotografija

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozvalo je ambasadoricu Srbije na razgovor zbog izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom nedavne posete slovenačkog predsednika Boruta Pahora Beogradu da je Slovenija kao i druge zemlje koje su priznale Kosovo narušila teritorijalni integritet Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozvalo je ambasadorku Srbije u Ljubljani Zoranu Vlatković na razgovor u vezi sa izjavama Vučića na konferenciji za novinare tokom posete Boruta Pahora.

U Beogradu je na istu temu razgovarao i ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant, rečeno je za slovenački N1 u ministarstvu.

Ljubljana je reagovala na Vučićevu izjavu posle sastanka sa Pahorom u Beogradu kada je, na pitanje novinara zašto Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, upitao "kako da objasni građanima da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji".

"Rusija nije narušila teritorijalni integritet Srbije. Slovenija jeste. I vidimo da imamo dobre odnose sa Slovenijom", rekao je Vučić i dodao da je Slovenija, poput na primjer Francuske, Nemačke i SAD, priznala Kosovo, što je, prema poziciji Srbije, kršenje međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ministarstvo spoljnih poslova u Ljubljani saopštilo je da je veoma iznenađeno Vučićevim izjavama.

"Još jednom smo preneli svoj stav u vezi sa Kosovom, koje je Slovenija priznala kao samostalnu i nezavisnu državu. S tim u vezi, izrazili smo očekivanje da Srbija ubuduće neće problematizovati našu poziciju po pitanju Kosova, jer podrška Slovenije Kosovu nije usmerena protiv Srbije. Izrazili smo i naše čvrsto protivljenje izjednačavanju slovenačkog priznanja Kosova i ruske agresije na Ukrajinu", rečeno je u Ljubljani.

Iz Ministarstva spoljnih poslova navode da očekuju nastavak dosadašnje dinamike saradnje sa Srbijom i da će Slovenija nastaviti da se zalaže za komunikaciju sa Srbijom sa poštovanjem na svim nivoima.

"Želimo da zemlje nastave da razvijaju prijateljske odnose i zajednički traže mogućnosti za rešavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, čime bi se smanjile tenzije u regionu. To bi omogućilo i Srbiji i Kosovu da napreduju u približavanju EU", dodaje se.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocenio je da ne postoji ništa sporno u rečima Vučića koje je izgovorio na pres-konferenciji sa Pahorom.

"Predsednik Srbije je ukazao na nepovredivost međunarodno priznatih granica država članica Ujedinjenih nacija, kao na jedan od temeljnih principa međunarodnog javnog prava, ne praveći razliku u primeni i poštovanju toga principa u zavisnosti od države", navodi se Selakovićevoj izjavi.

"Za Republiku Srbiju je", istakao je šef diplomatije Srbije, "taj princip važeći kako u slučaju Srbije, tako i u slučaju Ukrajine i svake druge međunarodno priznate države članice UN".

"Princip je jasan, čvrst i univerzalan, takva je i pozicija Srbije, a oni koji ga ne poštuju uvek će tražiti izgovore i davati nemušta objašnjenja za svoju poziciju", zaključio je Selaković u izjavi.

Izvor: Beta
XS
SM
MD
LG