Dostupni linkovi

Vučić razgovarao sa Blinkenom


Aleksandar Vučić, Beograd
Aleksandar Vučić, Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem (Antony) Blinkenom o situaciji na Kosovu, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

Sagovornici su razmenili stavove o dijalogu Beograda i Prištine, a Vučić je naglasio da mir i stabilnost u celom regionu i sigurna ekonomska budućnost, predstavljaju ključne ciljeve za sve koji žive na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju Kancelarije predsednika Srbije.

Dvojica sagovornika su se saglasili da Srbija i SAD imaju višestruke mogućnosti za unapređenje partnerstva i bilateralne saradnje u različitim oblastima.

Vučić je izjavio da nema vremenskih rokova za prihvatanje francuskog-nemačkog plana za Kosovo.

"Svi bi oni hteli da bude sutra, ali ne može sutra i tačka", poručio je Vučić iz Bugarske u kojoj je prisustvovao početku radova na gasnom interkonektoru koji će ići ka Srbiji.

Francusko-nemački plan postao je predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. Taj dokument podržale su i SAD.

Ovaj plan nije javno objavljen, ali je predstavljen Beogradu i Prištini u septembru i decembru 2022. godine.

Vučić će prisustvovati sednici Skupštine Srbije 2. februara na kojoj će biti reči o Kosovu.

Ranije je ocenio kako ne veruje da će u parlamentu biti postignuto jedinstvo o planu za Kosovo.

Američki državni sekretar Antony Blinken je na Twitteru napisao kako je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i zahvalio mu na konstruktivnom angažmanu sa timom iz SAD i EU prošle sedmice, "na otvorenosti za EU predlog kako bi se osigurao mir i stabilnost u regionu, što je od suštinske važnosti za evropsku budućnost Srbije".

XS
SM
MD
LG