Dostupni linkovi

Vojska Srbije sa oružanim snagama SAD izvela taktičku vežbu na jugu Srbije


Ministar odbrane Nebojša Stefanović i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, na vežbi "Nebeski most 21", u okolini Niša.
Ministar odbrane Nebojša Stefanović i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, na vežbi "Nebeski most 21", u okolini Niša.

Pripadnici Vojske Srbije i Oružnih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izveli su u četvrtak 16 septembra desant i slobodni skok na poligonu "Međa" kod Doljevca, na jugu Srbije u blizini Niša, a u okviru bilateralne taktičke vežbe "Nebeski most 21".

Ministar odbrane Nebojša Stefanović istakao je prilikom obilaska vojnog aerodroma u Nišu da je vežba prilika da pripadnici 63. padobranske brigade vide "kako to rade" profesionalci SAD, ali i da pokažu svoje veštine, prenela je agencija Beta.

"Nas cilj je da naša vojska bude najsnažnija u regionu, ne da bi bilo koga ugrozila, ne da bi bilo kome pretila, već da bi bila zaštita svoje zemlje i faktor odvraćanja bilo kome ko bi mogao da nam zapreti", rekao je Stefanović.

Stefanović je kazao da Vojska Srbije istovremeno želi da bude važan partner Evropskoj uniji u mirovnim misijama i ocenio da je vežba "Nebeski most" samo jedna od zajedničkih aktivnosti srpske i američke vojske.

Kako je objasnio minstar odbrane, više od 150 padobranaca Vojske Srbije i Sjedinjenih Država, tokom nekoliko dana trajanja vežbe, imaće priliku da pokažu i nauče nove tehnike, kao i da pokažu bacanje tereta iz aviona Herkules C130 i Antonov.

Ambasador Sjedinjenih Državi u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da su američka vojska i avijacija ponosne što su mogle da podrže tu višenacionalnu obuku "u pravom, transatlantskom obliku" i dodao da je u današnjem svetu veoma potrebno iskustvo sa te vežbe.

"Humanitarne operacije nikada nisu lake. Po prirodi stvari to su uvek kritične situacije. Da bi bili sigurni da sve naše savezničke i partnerske vojske imaju potrebne veštine da pruže podršku, moramo da vežbamo", rekao je Godfri.

Dodao je da nema boljeg načina za proslavu 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD, nego da "zajedno gradimo nebeske mostove za humanitarne misije ili svuda gde to može biti potrebno".

XS
SM
MD
LG