Dostupni linkovi

Digitalni zeleni za građane Srbije isključivo u EU formatu


EU digitalni sertifikat, Brisel, jun 2021
EU digitalni sertifikat, Brisel, jun 2021

Građani Srbije od petka, 15. aprila, mogu da dobiju isključivo EU Digitalni zeleni sertifikat neophodan za putovanja, saopšteno je iz Vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Kako se navodi u saopštenju, sertifikati će kao i do sada biti izdavani preko portala eUprave ili na nekom od 700 šaltera pošte širom Srbije.

Da bi neko dobio svoj EU Digitalni zeleni sertifikat preko Portala eUprava, potrebno je da bude punoletan i da ima registrovan nalog na Portalu, dok je na šalterima pošta to omogućeno i za maloletne osobe.

EU Digitalni zeleni sertifikat namenjen je za putovanje u neku od zemalja Evropske unije, kao i druge zemlje koje koriste isti standard sertifikata, a spisak zemalja koje prihvataju taj standard sertifikata dostupan je na sajtu Evropske komisije.

Digitalni zeleni sertifikat kreira se nakon primljene vakcine protiv covida, testa, ili preležane bolesti, a svaki dokument imaće svoj QR kod koji je zaštićen i sadrži kompletne informacije o vakcini, testu ili preležanoj bolesti.

Od početka pandemije u Srbiji je registrovano 1.993.661 slučajeva zaraze, a preminulo je 15.913 ljudi.

XS
SM
MD
LG