Dostupni linkovi

SHARE Fondacija: Pokušan sajber napad na mobilne telefone predstavnika civilnog sektora u Srbiji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

SHARE Fondacija koja se bavi digitalnom bezbednošću saopštila je 20. novembra da su dvoje predstavnika civilnog društva iz Beograda bili mete neuspelog državno sponzorisanog sajber napada.

Kako se navodi u saopštenju ove beogradske nevladine organizacije, dvoje predstavnika civilnog društva, čija imena nisu objavljena, dobilo je upozorenje kompanije Apple da su potencijalne mete državno sponzorisanih tehničkih napada.

Odmah nakon toga oni su kontaktirali SHARE Fondaciju i zatražili proveru navoda kako bi se utvrdilo da li su njihovi uređaji napadnuti nekim poznatim špijunskim softverom, navodi se u saopštenju.

Tim SHARE Fondacije je analizirao mobilne uređaje kako bi se utvrdilo da li na njima ima tragova infekcije špijunskim alatima (spyware), među kojima su najpoznatiji Pegasus i Predator, a konačnu potvrdu analitičkih podataka dale su međunarodne organizacijame Access Now i Amnesty International.

Te dve organizacije, navodi SHARE Fondacija, poseduju visoku ekspertizu u oblasti digitalne forenzike.

"Na osnovu pregledanih podataka, ove dve respektabilne organizacije su potvrdile da su na oba mobilna uređaja pronađeni tragovi neuspelog pokušaja napada koji se dogodio 16. avgusta ove godine", saopštila je SHARE Fondacija.


Kako navode, obe ekspertske organizacije došle su do istih nalaza – da je u inicijalnoj fazi napad pokušan preko ranjivosti uređaja ("PWNYOURHOME") koja je ranije dovođena u vezu sa špijunskim softverom Pegasus.

Ova ranjivost je u međuvremenu otklonjena.

SHARE Fondacija upozorava da napadi špijunskim softverom na predstavnike kritičke javnosti imaju poguban uticaj po demokratiju i ljudska prava, naročito u predizbornom periodu.

"Upotreba špijunskih softvera je nezakonita i nespojiva sa demokratskim vrednostima. Podsećamo da ove i slične alate za tehničke napade na mobilne uređaje koriste nedemokratski režimi širom sveta za špijunažu predstavnika opozicije, civilnog društva, nezavisnih medija, disidenata i drugih aktera koji nastupaju u javnom interesu", navodi se u saopštenju.

SHARE konstatuje da ovakve aktivnosti ugrožavaju slobodu izražavanja i udruživanja, kao i pravo na privatnost i tajnost komunikacije garantovano domaćim i međunarodnim propisima.

SHARE Fondacija je pozvala predstavnike medija i civilnog društva koji su dobili istu sistemsku poruku od kompanije Apple da se jave fondaciji za proveru upozorenja.

Iz Vlade Srbije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal nisu odgovorili na hitan upit Radija Slobodna Evropa o ovom slučaju.

Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika Srbije (CERT) je u izveštaju za 2022. godinu naveo da je u Srbiji zabeleženo 10,8 miliona incidenata u informaciono-komunikacionim sistemima Srbije. Od toga je bilo bilizu 7,7 miliona neovlašćenog prikupljanja podataka. Takođe je prijavljeno 54.780 pokušaja instaliranja zlonamernog softvera u okviru informaciono-komunikacionih sistema.

Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima Republike Srbije osnovan je u okviru Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge, a nadzor nad njegovim radom sprovodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Podsetimo, krajem 2021. godine kompanija Meta, koja je vlasnik društvene mreže Fejsbuk (Facebook) je razotkrila u svom izveštaju više plaćeničkih firmi za špijuniranje korisnika, novinara i političara, a među državama navode se i Srbija i Severna Makedonija.

Kako je pisao RSE, konkretna imena klijenata koji su iznajmljivali usluge ovih kompanija, niti njihovih meta, nisu objavljena u izveštaju.

RSE je tom prilikom poslao upit Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, kako bi proverili da će istražiti ove navode, no oni nisu bili dostupni za komentar do objave teksta.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG