Dostupni linkovi

Na dan Evroprajd šetnje Vučić razgovarao sa američkim ambasadorom Hilom


Ambasador Hil i predsednik Srbije Vučić na jednom od prethodnih susreta
Ambasador Hil i predsednik Srbije Vučić na jednom od prethodnih susreta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u subotu ujutro sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom (Cristopher Hill), objavio je Vučić na svom Instagram profilu, navodeći da su razgovarali o aktuelnim temama.

Susret je došao na dan kada se u Beogradu održava šetnja u okviru Evroprajda, koju je policija zabranila, dok su strane diplomate uključujući i ambasadora Hila pozvale Srbiju da omogući održavanje Evroprajda i šetnje.

"Razgovarao sam sa ambasadorom Hilom o aktuelnim temama, ali i o predstojećoj poseti Njujorku povodom Generalne debate 77. zasedanja Skupštine UN i brojnim sastancima koje ću tom prilikom imati sa visokim zvaničnicima američke administracije", piše na profilu budućnostsrbijeav.

Uz objavu na Instagramu priložena je slika s razgovora Vučića i Hila. Iz Ambasade SAD u Srbiji zasad nema objave o susretu.

Iz Ambasade SAD u Beogradu noć uoči planirane Evroprajd šetnje napisali su kako je to što je Beograd ove godine domaćin Evroprajda "istorijska prekretnica i neosporan znak napretka". Preneli su posebnu poruku Džesike Stern, specijalnog američkog izaslanika za unapređenje prava LGBTQI+ osoba.

Dan pre najavljenje šetnje u okviru Evroprajda, iz Ambasade SAD na Tviteru su dali podršku pripadnicima LGBTIQ+ zajednicem uz nadu da će se pronaći rešenje koje će omogućiti da šetnja održi bezbedno, legalno i mirno. Preneli su zajedničko saopštenje ambasada 22 države.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji je na svom zvaničnom Tviter nalogu ove sedmice prenela poruku ambasadora Hila nakon što je otvoren Evroprajd.

"Drago mi je što vidimo bezbedan početak Evroprajda. Čestitam organizatorima i celom timu. Nadam se da ćemo videti bezbednu nedelju ispunjenu sjajnim događajima kao primer osnovnih sloboda koje su garantovane svima".

Krajem avgusta ambasador Hil je poručio kako bi bezbednim ugošćavanjem Evroprajda Srbija učvrstila posvećenost zaštiti građanskih prava.

"Ambasador Hill: Kao i mnoge zemlje, Srbija je napravila veliki napredak u zaštiti osnovnih prava svih građana, uključujući LGBTQI+ zajednicu. Bezbednim ugošćavanjem Evroprajda u Beogradu, Srbija bi učvrstila ovu posvećenost", preneseno je na Tviter nalogu Ambasade SAD u Srbiji.

Policija je 13. septembra zabranila šetnju u okviru Evroprajda, međunarodnog događaja posvećenog LGBT+ pravima, čiji je Beograd ovogodišnji domaćin. Zabrana je naišla na osudu zvaničnika Evropske unije, kao i međunarodnih i domaćih organizacija za ljudska prava.

Policija je zabranila i skup neformalne desničarske grupe "Antiglobalisti", zakazan za isti dan kad i Evroprajd šetnja. Ta grupa je proteklih sedmica u Beogradu organizovala skupove protiv Evroprajda, nazvane "litijama".

Policija je u odluci obrazložila da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana.

XS
SM
MD
LG