Dostupni linkovi

Ministarka Mihajlović i ambasador Hil za partnerstvo Srbije i SAD


Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u Beogradu, 18. mart, 2022
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u Beogradu, 18. mart, 2022

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike Zorana Mihajlović je izjavila da bi sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Sjedinjenih Američkih Država pomogao daljem unapređenju saradnje država.

Mihajlović je to poručila 18. aprila, nakon sastanka sa novim ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom (Christopher Hill), saopšteno je iz ministarstva.

Mihajlović je rekla i da je Srbija danas politički i finansijski stabilna zemlja, otvorena za investicije i posvećena dijalogu, ekonomskom povezivanju i saradnji, i istakla da postoji prostor za kompanije iz SAD u realizaciji novih projekata.

"Verujem da bi za buduću saradnju bilo od velike koristi da imamo zaključen sporazum između naše dve države o strateškom partnerstvu, kakve već imamo sa Ruskom Federacijom, Kinom, Francuskom, Italijom, UAE, Azerbejdžanom, Mađarskom, i mislim da bi sporazum i sa SAD stvorio okvire za dalje unapređenje odnosa i realizaciju zajedničkih projekata", navela je Mihajlović.

Ambasador Hil, navodi se u saopštenju, složio se da bi sporazum o strateškom partnerstvu umnogome olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru.

"Želimo da produbljujemo odnose sa Srbijom na svim nivoima, političkom, ekonomskom, energetskom, i da nastavimo intenzivnije da radimo na unapređenju saradnje", istakao je Hil koji je na ambasadorsko mesto imenovan 31. marta 2022. godine.

Ambasador Hil je prvi sastanak sa premijerkom Srbije Anom Brnabić imao 15. februara.

XS
SM
MD
LG