Dostupni linkovi

Ministarka energetike Srbije kaže da Srbija ima dovoljno rezervi nafte i gasa


Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je 2. marta da je tržište energentima u Srbiji stabilno uprkos ratu u Ukrajini i da je država obezbedila dovoljne količine gasa, nafte i naftnih derivata u rezervama, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

"Dizel goriva imamo za 57 dana, benzina za 67, a mazuta za 110 dana. Gas dobijamo preko Balkanskog toka, koji zaobilazi Ukrajinu i nema bojazni da će doći do prekida u snabdevanju. Takođe, u našem podzemnom skladištu u Banatskom Dvoru imamo 110 miliona kubnih metara gasa", rekla je Mihajlović.

Mihajlović je dodala da je rat u Ukrajini problem za ceo svet, ne samo za EU, Rusiju ili SAD.

"Nijedan rat nije opravdan i umesto da svet ulaže u razvoj nove tehnologije, nauku, zdravstvo, bio-tehnologiju, IT industriju, u kvalitetniji život svakog čoveka na planeti, mi gledamo rat. Ali, tu smo gde smo", rekla je ona.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao 2. marta u video obraćanju na društvenoj mreži Instagram da su ekonomski izazovi koji prate sukobe u Ukrajini za Srbiju sve teži i sve veći.

Vučić je najavio da će u narednim danima obavestiti građane Srbije o merama koje će biti uvedene.

Inače, cene nafte su i 1. marta skočile, pri čemu je američka referentna cena sirove nafte premašila 100 dolara po barelu, što je najviša cena od 2014. godine.

Rusija ima veliku ulogu na svetskom energetskom tržištu kao treći najveći proizvođač nafte.

Privredna komora Srbije (PKS) objavila je 28. februara da će preduzeti hitne mere za ublažavanje posledica po kompanije izazvanih zbivanjima u Ukrajini, a koje se odnose na naplatu potraživanja i transport.

XS
SM
MD
LG