Dostupni linkovi

Ministarka Srbije i ambasador Rusije o saradnji u energetici


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko razgovarali su 22. maja o saradnji u energetici.

Ambasador je ministarki čestitao novi mandat i istakao da je u prethodnom periodu ostvaren dijalog koji se pretvara i u konkretne rezultate.

Jedna od tema je bilo proširenje podzemnog skladišta prirodnog gasa u Banatskom Dvoru, u vlasništvu "Srbijagasa" i ruskog "Gasproma", a druga završetak remonta u Rafineriji nafte Pančevo.

Saopšteno je i da je ministarka zahvalila ambasadoru za "podršku Rusije Srbiji u veoma teškoj situaciji, kad se na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija razmatra rezolucija o Srebrenici".

Naftna industrija Srbije, koja je do tada bila javno preduzeće, je 2008. bez tendera prodata ruskoj državnoj kompaniji Gasprom Njeft" za 400 miliona evra, u okviru naftno-gasnog aranžmana između Srbije i Ruske Federacije.

Početkom juna 2023. "Gasprom" je postao većinski i vlasnik srpskog giganta petrohemijske industrije u Pančevu u procesu započetom krajem 2021. godine.

Srbija je skoro u potpunosti zavisna od ruskog gasa i tek je krajem 2023. potpisala ugovor sa Azerbejdžanom o kupovini 400 miliona kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

Zapad od Srbije traži da diversifikuju snabdevanje energentima, posebno nakon napada Rusije na Ukrajinu u februaru 2022, kao i da se Srbija pridruži zapadnim zemljama i uvede sankcije Moskvi zbog invazije na susednu zemlju.

Zvanični Beograd je do sada odbijao da se priključi sankcijama, ali je u nekoliko navrata osudio rusku agresiju.

XS
SM
MD
LG