Dostupni linkovi

Dačić izjavio da bi Srbija sankcijama Rusiji naudila sebi


Rusija pomaže "zaštiti državnih i nacionalnih interesa Srbije", izjavio je Ivica Dačić.
Rusija pomaže "zaštiti državnih i nacionalnih interesa Srbije", izjavio je Ivica Dačić.

Dosadašnji predsednik Skupštine Srbije i kandidat koalicije oko Socijalističke partije Srbije (SPS) za premijera Ivica Dačić izjavio je da Beograd eventualnim uvođenjem sankcija Rusiji, "ne bi naudio Moskvi već sopstvenim interesima".

Dačić je 14. marta rekao kako Rusija pomaže "zaštiti državnih i nacionalnih interesa Srbije", jer kako je rekao, ne dozvoljava da Kosovo "prođe" kroz Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Rusija je jedina zemlja koja će da stavi veto na priznanje Kosova u Savetu bezbednosti dok zapadne zemlje neće povući priznanje nego će to gurati i dalje. Da li se onda nama isplati da uvedemo sankcije Rusiji? Time Rusiji nećemo nauditi ali sebi hoćemo", rekao je Dačić za televiziju Prva.

On je dodao da se u okviru pretpristupnih pregovora o članstvu u Evropskoj uniji Srbija obavezala da postepeno usklađuje spoljnu i bezbednosnu politiku sa Unijom, ali i dodao da će se Beograd "odmah uskladiti" ako će sutra postati član EU.

"Pogrešno je reći da je neko na strani Rusije, ja sam na strani Srbije, ali ko se zalaže za sankcije Rusiji taj je protiv srpskih interesa", kazao je Dačić.

Sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Srbije, uskladile su politiku sankcija protiv Rusije sa Evropskom unijom.

Srbija je jedina zemlja kandidat, pored Turske, koja nije uvela sankcije Rusiji.

Zapadne sankcije protiv Rusije uključuju bankarski i finansijski sektor, medije, avio prevoz, energetiku, vojnu i visoku tehnologiju, kontrolu izvoza određenih proizvoda, kao i "crnu listu" ruskih zvaničnika i kompanija i pojedinaca koji pomažu Kremlju.

Srbija se 2. marta na sednici Generalne skupštine UN-a pridružila osudi invazije Rusije na Ukrajinu.

Ruski vojni napad na Ukrajinu počeo je 24. februara i od tada su Kijev i drugi gradovi pod žestokim raketnim udarima.

XS
SM
MD
LG