Dostupni linkovi

Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji dokle god može da izdrži, poručio Vučić


Aleksandar Vučić na Generalnoj skupštini UN, Njujork, SAD (foto arhiv)
Aleksandar Vučić na Generalnoj skupštini UN, Njujork, SAD (foto arhiv)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje nove pritiske Zapada po pitanju uvođenja sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Vučić je 19. septembra u Njujorku, gde prisustvuje Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, rekao da očekuje da će mu evropski zvaničnici "držati predavanje" tokom sastanaka budući da Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

"Pažljivo ću da ih saslušam i da kažem - Srbiju kao predsednik vodim ja i dok mi mislimo da možemo da izdržimo te pridike mi ćemo da vodimo ovakvu politiku", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Predsednik Srbije rekao je i da, kad bude shvatio da više ne može, neće voditi takvu politiku, ali da Srbija "već godinu i sedam meseci vodi politiku odgovornosti, da je poštena, odgovorna i fer".

Srbija je jedina država u regionu i među retkima u Evropi koja nije uvela nikakve sankcije protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

Dan ranije, 18. septembra, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je da se Srbija nije uskladila ni sa poslednjom odlukom EU kojom se sankcije Rusiji produžavaju za godinu dana.

Reč je o sankcijama koje je EU uvela 2014. godine zbog aneksija Krima i Sevastopolja, a koje se redovno produžuju posljednjom odlukom Saveta EU.

XS
SM
MD
LG