Dostupni linkovi

Vučić na Dan državnosti Srbije odlikovao Putinovog savetnika za kulturu


Vladimir Tolstoj, Moskva, 16. novembra 2010.
Vladimir Tolstoj, Moskva, 16. novembra 2010.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je povodom Dana državnosti 15. februara Vladimira Tolstoja, savetnika za kulturu predsednika Rusije Vladimira Putina.

Na svečanosti dodele odlikovanja u Beogradu Aleksandar Vučić je poručio da će Srbija čuvati "svoje odnose sa Evropom", ali da neće da "gazi ni svoje odnose sa Kinom i Rusijom".

Taj orden dolazi u vreme kada Srbija, kandidat za članstvo u Evropskoj uniji odbija da se uskladi sa spoljnom politikom EU i uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

U intervjuima koje je davao provladinim medijima u Srbiji, Tolstoj je pozdravljao odluke Srbije da ne uvede sankcije Rusiji.

Predsednik je nadzornog odbora Fonda "Ruski svet". Termin "Ruski svet" koristi se za Putinov nacionalistički koncept koji ima za cilj širenje ruskog uticaja van granica te države.

Tolstoj nije prisustvovao dodeli ordena povodom Dana državnosti Srbije.

Ukazom o odlikovanjima koje je potpisao predsednik Srbije odlikovano je više od 200 pojedinaca i institucija.

Među njima je i bivši ambasador Belorusije Valerij Briljov u Srbiji.

Belorusija je takođe pod sankcijama Evropske unije zbog svoje uloge u invaziji Rusije na Ukrajinu. Srbija se selektivno priključivala sankcijama Belorusiji.

Predsednik Srbije odlikovao je i bivšu ambasadorku Kine u Beogradu, Čen Bo. Nakon diplomatskog angažmana u Srbiji, Čen Bo je sada na čelu Kineskog instituta za međunarodne odnose.

Odlikovanje je dobio i bivši ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan.

Španski ambasador u Srbiji Raul Bartolome Molina, kao i bivši ambasador Slovačke u Srbiji Fedor Rosoha, takođe su odlikovani Ukazom predsednika Srbije.

Španija i Slovačka su dve od pet zemlja Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova proglašenu 2008. godine.

Vučić je odlikovao i Kliničko bolnički centar u Severnoj Mitrovici, a orden je primio direktor klinike Zlatan Elek, inače predsednik Srpske liste najveće srpske političke partije na Kosovu koja uživa podršku Beograda.

Za izuzetne zasluge "za razvijanje i učvršćavanja saradnje i prijateljskih odnosa" između bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) i Srbije orden je dobio i predsednik Narodne skupštine RS, Nenad Stevandić.

Bivši ministar Crne Gore Marko Kovač odlikovan je za zasluge u "razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa" sa Srbijom.

Svečanosti na kojoj su uručena odlikovanju prisustvovali su i predstavnici vlada i skupština Srbije, RS i Crne Gore.

Srbija obeležava Dan državnosti u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak. Istog datuma 1835. proglašen je prvi srpski Ustav.

XS
SM
MD
LG