Dostupni linkovi

Ministarka energetike Srbije ističe da je isporuka ruskog gasa redovna


Ruski gas do Srbije stiže gasovodom Balkanski tok, preko Bugarske koja je članica Evropske unije.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je 22. marta da se isporuka gasa do Srbije preko Bugarske obavlja uobičajeno i u skladu sa ugovorom sa ruskom kompanijom "Gasprom".

Evropska unija, čija je Bugarska članica, uvela je niz sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Za sada nije uvedena zabrana uvoza ruskog gasa i nafte, ali su evropski zvaničnici najavili da će smanjiti zavisnost od ruskih energenata.

Ministarka Mihajlović je rekla da Srbija ima spremne planove u slučaju da Bugarska prestane da kupuje ruski gas i počne da sprečava tranzit.

"Kada je reč o najavama sankcija prema Rusiji koje smo mogli da čujemo od premijera Bugarske i pojedinih ministara – one su različite. U svakom slučaju, jedno je prekid snabdevanja za Bugarsku, što će svakako pogoditi tu zemlju, a drugo je pitanje tranzita. To ne mora da znači da tranzit treba da bude obustavljen i to nije pitanje samo Srbije, već i Mađarske, koja je krajem prošle godine potpisala 15-godišnji ugovor sa Gaspromom", rekla je Mihajlović.

Mihajlović je objasnila i koje su opcije Srbije ako dođe do prekida snabdevanja gasom iz Bugrarske:

"Imamo mogućnost da gas dobijamo preko Mađarske, da koristimo svoje skladište i dok ne bude gotov gasovod Niš-Dimitrovgrad, čime dobijamo mogućnost da gas dobijamo iz drugih izvora, nađemo privremenu supstituciju za gas", rekla je ministarka.

Dodala je da se održava komunikacija i sa Bugarskom i sa Rusijom.

"U narednim godinama je sve moguće, posebno što je i predlog Međunarodne agencije za energetiku zemljama EU da ne sklapaju nove ugovore sa Gaspromom kada postojeći isteknu", izjavila je ona.

Mihajlović je istakla i da je država obezbedila dovoljne količine energije i energenata za domaćinstva i za privredu i da nema nikakvih restrikcija u isporuci.

"Imamo dizela i benzina za više od mesec dana u rezervama, mazuta, tečnog naftnog gasa, nabavljamo još 20.000 tona sirove nafte. Kada je u pitanju gas, Gasprom nas u skladu sa ugovorom redovno snabdeva sa šest miliona kubnih metara dnevno, imamo i rezerve u podzemnom skladištu u Banatskom Dvoru“, navela je ministarka rudarstva i energetike.

Zavisnost Srbije od ruskog gasa

Srbija zavisi od ruskog gasa koji plaća 270 dolara za 1.000 metara kubnih.

U novembru 2021. kada su predsednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić dogovorili da ta cena za Srbiju ostane i u narednih šest meseci, cena prirodnog gasa na evropskim berzama je premašivala 900 dolara.

Desetogodišnji ugovor Srbije sa ruskim distributerom "Gasprom" istekao je krajem 2021. godine i u toku su pregovori o novom aranžmanu.

Rusija je drugi najveći proizvođač prirodnog gasa i treći najveći proizvođač nafte u svetu.

XS
SM
MD
LG