Dostupni linkovi

Na Drini policija


Pripadnici Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije i Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Srpske izvode zajedničku protivterorističku vježbu u slučaju zauzimanja Hidroelektrane "Bajina Bašta" kod Višegrada, oktobar 2013.

Za metar će biti podignut nivo rijeke Drine, biće korištena manevarska municija, a građani nemaju razloga da se plaše – ukratko je saopšteno u povodu priprema za antiterorističku vježbu Republike Srpske (RS) i Srbije koja će biti održana 28. avgusta.

Male neprijatnosti mogle bi zadesiti kupače, ali i one koji su namjeravali u Srbiju ili Bosnu i Hercegovinu ući preko graničnog prijelaza Šepak, jer će upravo na tom dijelu, tačnije na teritoriji opštine Loznica, policijske snage jedne države i jednog entiteta pokazati svoje umijeće u obračunu s terorizmom.

Isuviše naivno saopštenje, asocira na nimalo naivnu namjeru da se organi BiH, koji su u sklopu Udarne grupe za borbu protiv terorizma zaduženi za koordinisanje aktivnosti, isključeni potpuno iz ove priče – tako to vidi Goran Kovačević, profesor na sarajevskom Fakultetu za kriminalistiku.

Pod antiterorističkim akcijama danas se može podvući bilo šta, pa ne čudi što vježba, kaže Kovačević, predstavlja "jednu vrstu nacionalističke predizborne poruke, jer se poduzimaju potezi za koje treba saglasnost državnih institucija".

Međutim, kako se vježba održava na teritoriji Srbije, navodno, dozvola bosanskohercegovačkih organa nije potrebna. Ali, ko će dopustiti izlazak naoružanja, sofisticirane policijske opreme, a prema nekim informacijama čak i helikoptera, iz BiH i njihov let i aktivnosti u neposrednoj blizini državne granice sa Bosnom i Hercegovinom?

Za sada na to pitanje odgovora nema, jer svi šute, od Granične policije, do Ministarstva sigurnosti BiH. Ne oglašavaju se ni političari.

Zato se srbijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova oglasilo, te navelo kako je "policija RS dobrodošla na teritoriju Srbije, te da će Srbija dozvoliti dolazak njezinih pripadnika kako bi se održala zajednička vježba".

Policijska vježba Srbije i RS, Bajina Bašta, oktobar 2013.
Policijska vježba Srbije i RS, Bajina Bašta, oktobar 2013.

Ministar Unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ne smatra kako ovom vježbom degradira institucije Bosne i Hercegovine.

"Svako ko pokušava izazvati bilo kakve nesuglasice u povodu planirane vježbe i želi govoriti o tome na negativan način, mogu slobodno reći, nema dobre namere", rekao je Stefanović.

Da će se vježba održati saopšteno je netom nakon paljenja zastave Srbije koje su počinila dva neidentifikovana maskirana i naoružana lica.

"Uz pucanje iz vatrenog oružja i pevanje pesama izrazitog nacionalnog i islamskog, verskog naboja", piše u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Srbije koje je uručilo i protestnu notu ambasadoru BiH u toj zemlji.

Za ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača opasnost od terorizma u Bosni i Hercegovini je realna, baš kao i potreba da sarađuje sa srbijanskim kolegama.

"Naša dva ministarstva svakako moraju zajedno da sarađuju po tom pitanju i tu saradnju unapređujemo tako da se naše jedinice upoznaju i da zajednički mogu da odgovore ugrožavanju pograničnih dijelova ili u BiH ili Srbiji", navodi Lukač.

"Vježbu bolje odgoditi"

Ovakav odnos, kako vjeruje kriminalist Goran Kovačević, daje utisak kako na braniku stoji policija RS, baš kao da Granične policije, Ministarstva sigurnosti BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, ili Agencije za istrage i zaštitu, koja raspolaže antiterorističkim timom, nema.

Postojanje paralelnih odnosa je jedno, a zabadanje prsta u oko državi drugo.

Goran Kovačević
Goran Kovačević

"Niko nije spreman na sukob, ali političari itekako rade na izazivanju sukoba. Vježba sa policijom druge države gdje se postavlja znak jednakosti između srpskog naroda u RS i Srbiji je problematična sa aspekta nacionalističkih tenzija pred izbore", ocjenjuje Goran Kovačević.

Zarad mira u kući, bolje bi bilo ne održati ovakvu vježbu, kaže naš sagovornik, jer "se možemo institucionalno boriti protiv terorizma i mogle su sve naše agencije otići na tu vježbu a to bi bio pravi potez".

Iako se građani pozivaju da ostanu mirni, jer nema razloga za osjećaj uznemirenosti, podsjetimo da je vježba MUP-a RS održana nedavno nadomak Srebrenice izazvala strah i buru nezadovoljstva kod povratnika.

Ulicama pojedinih gradova u RS, kako pojedinim portalima javljaju građani, već prolaze transporteri i druga oklopna vozila, što, iako u manevarske svrhe, svakako može izazvati osjećaj makar nelagode.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG