Dostupni linkovi

Vučić protiv mogućih sankcija RS, za srpsko-bošnjački dijalog


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se 23. oktobra sastati sa članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom u Beogradu, a u narednim nedeljama i sa Bakirom Izetbegovićem kao bošnjačkim liderom.

Vučić je na pitanje o mogućim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država protiv bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska rekao da je uvek protiv toga.

“Sankcijama niko nijedan problem nije rešio, što je pokazano kroz istoriju. Posebno prezirem one i u Beogradu i u Banjaluci i u Sarajevu koji misle da se problem rešavaju sankcijama. Razgovor je najbolji metod za rešavanje problema“, rekao je on.

Američka ambasada u BIH je 20. oktobra nakon odluke Narodne skupštine Republike Srpske kojom je usvojen Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima u Republici Srpskoj poručila da su Sjedinjene Američke Države(SAD) spremne da koriste sankcije.

Zakonom je predviđeno osnivanje agencije za lekove tog entiteta, što nije u skladu s Ustavom BiH.

Vučić je 22. oktobra rekao da smatra da je „veoma važno da otvorimo srpsko-bošnjački dijalog, da jedni o drugima govorimo sa više poštovanja, da brinemo jedni o drugima i vidimo šta su interesi jednih i drugih“.

„Ako očekujete u politici da dobijete neku korist od sankcija za nekog drugog, jadna je ta korist i nikada ne traje dovoljno dugo da biste je stvarno imali“, dodao je on.

XS
SM
MD
LG