Dostupni linkovi

Preminuo reditelj Dejan Mijač


Dejan Mijač je bio dobitnih brojnih umetničkih priznanja, uključujući i Sterijinu nagradu za zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture.
Dejan Mijač je bio dobitnih brojnih umetničkih priznanja, uključujući i Sterijinu nagradu za zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture.

Pozorišni reditelj Dejan Mijač preminuo je u Beogradu u 87. godini života, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Bio je dobitnik brojnih umetničkih priznanja, uključujući i Sterijinu nagradu za zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture.

U karijeri dugoj više od pet decenija, koju je 2012. završio Višnjikom Antona Pavloviča Čehova, režirao je desetine predstava, među kojima su i Ko se boji Virdžinije Vulf, Pop Ćira i pop Spira, Jeretik, Anđeo na stanici, Vesele žene iz Vindzora, Ožalošćena porodica, Bogojavljenska noć, Ujka Vanja, Romeo i Julija, Sumnjivo lice, Golubnjača.

Bio je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, docent pozorišne režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a od 1978. vodio je i klasu glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Diplomirao je na Akademiji za pozorišnu umetnost 1957. godine u klasi profesora Vjekoslava Afrića. Diplomsku predstavu Plug i zvezde postavio je na sceni Narodnog pozorišta u Tuzli, gde je dobio prvi angažman.

Rođen je u 1934. Bijeljini, režirao je na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, Zvezdara teatar, Pozorišta Boško Buha, narodnih pozorišta u Beogradu, Nišu, Somboru, Sarajevu, Beogradskog dramskom pozorišta, Hrvatskog narodnog kazališta Jazavac, HNK Split, HNK Rijeka.

U novembru 2021. primljen je u članstvo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

XS
SM
MD
LG