Dostupni linkovi

Srbija u ratu koji ne postoji


Samo dva tabloida su u proseku jedanaest puta mesečno najavljivali sukob ili rat u Srbiji

Širenje panike putem medija u Srbiji je krivično delo, ali se ono ne sankcioniše uprkos sadržajima kojima su preplavljeni mediji, a u kojima se ide toliko daleko da se permenentno govori o ratnim pretnjama.

"Odgovornosti nema, jer je nema ni na jednom drugom polju: institucije ne funkcionišu", izjavio je Stefan Janjić, istraživač i glavni i odgovorni urednik portala Fakenews na tribini "Ko nas vodi u novi rat" održanoj u Novom Sadu, u organizaciji Fondacije 021, uz podršku Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i ambasade Velike Britanije u Srbiji.

Kao primer mogu se uzeti naslovne strane samo dva srpska dnevna tabloida kakvu su Informer i Srpski telegraf.

Oni su u proseku jedanaest puta mesečno najavljivali sukob ili rat u Srbiji, kako je pokazalo istraživanje saradnika Filozofskog fakulteta u Novom Sadu koje je obuhvatalo analizu tih novina u toku 2016. i 2017. godini.

Srbija na udaru lažnih vesti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Prema istom istraživanju, u 2018. godini čak svaki treći tekst o Kosovu u tim tabloidima sugerisao je nasilno rešenje pitanja budućih odnosa Prištine i Beograda, izneto je na novosadskoj tribini.

Stefan Janjić ističe da je cilj tabloida u Srbiji da se u javnosti stvori utisak da je neki ratni sukob uvek na vidiku.

"To je antologija budalaština, te naslovne strane tabloida. Priče iz tabloida su savremene bajke za siromašne, čime ne želim nikoga da nipodaštavam, ali ljudi nemaju novca, a za to što imaju mogu da kupe samo 'Informer' ili kutiju šibica", kazao je Janjić.

Direktor nevladinog Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da na prostoru Balkana još uvek postoji mogućnost za sukobe u budućnosti, ali i da kriza u Evropi samo jača evroskepticizam u Srbiji, te daje više prostora populizmu u politici.

"U regionu ima dosta goriva da se potpali ratni plamen ako bi to nekome odgovaralo, a osnovni problem je što je Evropska unija u dubokoj krizi i ne zna šta će sa sobom, a zbog toga je zapustila druga pitanja, poput pitanja proširenja zemalja sa Balkana. Posledica je da se na Balkanu time otvara prostor za populizam", kazao je Popov i dodao da je ranije navođenje 2025. kao godine ulaska Srbije u EU, danas neodrživo.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Rade Veljanovski tumači da se kreiranjem osećaja stalne ugroženosti građani manje bave životnim pitanjima, čime se ostvaruje cilj takvih medijskih i političkih poteza.

"Živimo u vremenu autoritarne manipulacije, čiji je cilj raspirivanje priče o stalnoj ugroženosti, kako bi se fokus javnosti pomerio sa pravih, životnih problema. Ali, treba reći da ovo što mi zovemo tabloidima zapravo nisu tabloidi. To je režimski propagandni mediji, koji u demokratskom društvu ne bi mogli da opstanu, jer bi ih publika jednostavno odbacila", istakao je on.

Veljanovski podseća na značajnu ulogu koju su mediji odigrali u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina, kroz podsticanje atmosfere međuetničke napetosti.

Posmatrajući većinu medija u Srbiji danas, nedvosmislen je utisak da se od takvih uređivačkih politika nije odustalo na šta ukazuje i tekst sa pozivnice na novosadsku tribinu:

"Kada na Guglu ukucate 'rat, Srbija' pojaviće vam se tekst zbog kojeg se zapitate da li bi trebalo da se prijavite u vojni odsek i da li je Srbija već u ratu, a da vam to niko nije javio."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG