Dostupni linkovi

Radoičić pušten iz pritvora, tužilaštvo najavilo žalbu


Milan Radoičić dok je bio na funkciji potpredsednika Srpske liste, na jednom od sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, oktobar 2022.
Milan Radoičić dok je bio na funkciji potpredsednika Srpske liste, na jednom od sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, oktobar 2022.

Manje od 24 sata nakon što je pritvoren, Milan Radoičić, biznismen i političar sa severa Kosova koji je priznao odgovornost za organizovanje napada na policajce na severu Kosova pušten je iz pritvora. Sud koji je doneo odluku o oslobađanju naložio mu je da zbog "straha od bekstva" ne napušta svoj dom.

Viši sud u Beogradu je nakon saslušanja Radoičića odbio predlog Višeg javnog tužilaštva za određivanje pritvora, dok je tužilaštvo najavilo žalbu.

Radoičić ne sme da napusti teritoriju Republike Srbije, a istovremeno mu se zabranjuje i odlazak na Kosovo.

"Od okrivljenog M.R. privremeno je oduzeta putna isprava i to pasoš Republike Srbije, a okrivljeni je upozoren da se protiv njega može odrediti pritvor ukoliko prekrši izrečene zabrane i obaveze", navedeno je u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Naloženo mu je i da se svakog prvog i petnaestog dana u mesecu javlja nadležnoj policijskoj stanici.

Više javno tužilaštvo najavilo je da će uložiti žalbu na odluku suda da se Radoičić pusti iz pritvora.

Tužilaštvo je, kako je ranije saopšteno, predlog da se Radočiću odredi pritvor podnelo usled opasnosti od bekstva.

Šta dokazi Kosova govore o pripremama grupe Milana Radoičića?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Radoičić je saslušan 3. oktobra, četiri dana nakon što je njegov advokat Goran Petronijević saopštio da je Radoičić preuzeo odgovornost za organizaciju i napad u Banjskoj na severu Kosova.

Radoičić je bivši potpredsednik Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba koja ima podršku Beograda. Ostavku na ovo mesto dao je istog dana kada je njegov advokat objavio pismo u kojem Radoičić preuzeo odgovornost za organizaciju i napad u Banjskoj.

Tužilaštvo ga tereti za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti.

Radoičić je negirao izvršenje ovih krivičnih dela.

U napadu na kosovsku policiju 24. septembra u mestu Banjska na severu Kosova ubijen je policajac Afrim Bunjaku, a nekoliko njih povređeno. U napadu na policiju poginula su trojica napadača, a u okolini Banjske je pronađen veliki arsenal oružja.

Vlast na Kosovu optužuje Srbiju za ovaj incident, dok zvanični Beograd negira umešanost.

Evropska unija i zapadne zemlje oštro su osudile napad na policiju Kosova u Banjskoj i zatražile da se napadači pronađu i izvedu pred lice pravde.

'Nije akademik, ali štiti Srbe': Aleksandar Vučić o Milanu Radoičiću
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:24 0:00
XS
SM
MD
LG