Dostupni linkovi

'Srbija protiv nasilja' i u Vašingtonu


"Srbija protiv nasilja", protest ispred Bijele kuće, 24. juni 2023.
"Srbija protiv nasilja", protest ispred Bijele kuće, 24. juni 2023.

"Sve mora da stane" bila je poruka predstavnika dijaspore na skupu "Srbija protiv nasilja", održanom pred rezidencijom američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) u Vašingtonu.

Protest u američkoj prestonici održan je u isto vreme kada i demonstracije u matici - gde su se građani okupljali u više gradova, prenosi Glas Amerike.

Njihovo nezadovoljstvo, kako u Srbiji, tako i u delu dijaspore, inicirali su slučajevi masovnih ubistava početkom maja u kojima je život izgubilo ukupno devetnaest osoba, od kojih osmoro dece, a desetine su povređene.

Poslednja žrtva, Petar Mirotić iz Malog Orašja kod Smedereva, preminuo je u petak 23. juna - posle mesec i po dana borbe za život.

"Ono što bih voleo da vidim u Srbiji u narednom periodu je da se zakoni poštuju, da nema gledanja kroz prste. Da nema te 'burazerske' linije za različite stvari - već da se rešavaju onako kako bi trebalo. Odgovornost mora da postoji - to je ono što najviše nedostaje danas u Srbiji", rekao je za Glas Amerike jedan od učesnika okupljanja Nemanja Dobrota.

Reagujući na nastojanja vlasti Srbije da protestima "Srbija protiv nasilja" pripišu političku pozadinu, pa čak i veze sa pojedinim zapadnim državama - ističe da učešće u okupljanju smatra svojom građanskom dužnošću.

Zahtevi predstavnika dijaspore saglasni su onima iz matice – gde je u međuvremenu smenjen ministar prosvete Branko Ružić, a u parlamentu su vlast i opozicija žučno raspravljali o tragičnim događajima sa početka maja, njihovim uzrocima i reakciji vlasti.

"Nada da se Srbija diže i uzdiže je to što me motiviše da našem narodu pružim podršku na način na koji je to u ovom trenutku moguće. Takođe, sloboda koju u Americi imamo da dignemo glas i nadam se dopremo do naših zvaničnika u Americi, koji će naš glas preneti onom koji ih je na tako bitnu funkciju u Americi i postavio", motivi su za okupljanje koje je Glasu Amerike prenela jedna od organizatoriki protest u Vašingtonu Bojana Džakula koja četiri godine živi i radi u SAD.

Vlasti Srbije kategorički odbacuju tvrdnje dela nezadovoljnih građana Srbije koji se iz nedelje u nedelju masovno okupljaju širom zemlje.

U javnosti i tokom skupštinskih rasprava od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i poslanika iz redova vladajuće koalicije moglo se čuti da država čini sve što je u njenoj moći na prevenciji nasilja, kao i na suočavanju sa posledicama oružanog nasilja koje je iza sebe, između ostalog, ostavilo i žrtve školskog uzrasta.

Proteste "Srbija protiv nasilja" deo međunarodne javnosti označio je najmasovnijim demonstracijama u Srbiji od 5. oktobra 2000. i pada režima nekadašnjeg predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Osim u Vašingtonu i Beogradu, protesti su održani u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Leskovcu, Šapcu, Zrenjaninu, Pirotu i Subotici.

XS
SM
MD
LG