Dostupni linkovi

Šikman: Zahtevi demonstranata nerealni


Siniša Šikman, nekadašnji član pokreta Otpor, simbola protesta protiv Slobodana Miloševića, za 'Zašto' komentariše da li ima lidera protesta u Srbiji, te ocenjuje koji bi mogli da budu naredni potezi demonstranata, a koji vlade.

Čekanje na nešto

Da gospodin Aleksandar Vučić ima nešto konkretno o tome da neko stoji iz protesta verovatno bi to izneo, ovako to su sve nagađanja do sada. Organizatori su do sada spontani, koliko može da se vidi, mada oni evidentno imaju neku vrstu organizacije iza.

Do 17. aprila ćemo morati da sačekamo, jer su organizatori rekli da će ako se do 17. ‘ne desi nešto’, da će ‘oni nešto’. Još ne znamo ni šta je to ni kako.

A sa strane vlade Aleksandra Vuučića vidimo da oni neće ništa uraditi. Što je još gore, zaoštravaju situaciju tako što povlače policiju, jer iako policajaca u uniformi nema, svakako ih u civilu ima unutar grupe protestanata.

I druga stvar, što je takođe loše, to su kontraprotesti. Tako da jedino možemo da se nadamo da će situacija ostati mirna.

Status quo

Zahtevi koji su u međuvremenu definisani su opširni, nisu postavljeni koncizno i jasno, vrlo su šaroliki. Tako da, možda bi neki i mogao da bude ispunjen, ali svi tako kako su navedeni, svakako nijedna ozbiljna vlada nikada ne bi ispunila takvu vrstu zahteva.

Dakle, smatram da su zahtevi prilično nerealno postavljeni. Da li je to odraz upravo te spontanosti i formiranja protesta kao takvog i, da kažem, učenja u hodu tih koji su organizovali, a što je vrlo verovatno, to ćemo da vidimo u narednim danima.

A što se tiče toga da opozicija želi da ima ili možda već ima nekoga ko je među organizatorima i to još uvek ne možemo da znamo, ali bilo bi glupo sa strane opozicije da nema barem nekih pokušaja uticaja na tok tih protesta.

Za sada ono što je očigledno je status quo i sa strane šetača i protestanata i sa strane vlade koja ništa neće poduzeti povodom zahteva, čak ni nekih najminornijih koje bi mogli da ispune možda. I već su evidentni pokušaji vlade da okaljaju taj protest na sve moguće načine.

Opozicija mora da se probudi

Ne verujem u ishod sličan Šarenoj revoluciji u Makedoniji, više verujem da će se sada pokretanjem rada institucija, koje su privremeno bile ukinute maltene, zbog izbora i svega, da se počnu neke stvari dešavati i unutar institucija, prvo parlamenta pa onda svih ostalih.

Očekujem da i opozicija nešto uradi, za sada je ovo bilo simbolično – par ostavki i neka pisma – to su sve neki pojedinačni pokušaji. Koliko sam video Boško Obradović iz Dveri je pozvao na neko jedinstvo opozicije, dakle i tu se stvari moraju bitno menjati. Pa ćemo da vidimo.

U ovakvoj situaciji kakva je trenutno je vrlo izvesno da zahtevi protestanata kao takvi neće biti ispunjeni i možemo da čekamo 17. april, da vidimo koji su potezi organizatora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG