Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija napredovala u korišćenju novca iz pretpristupnih fondova EU


Posebno naglašeni projekti obnove i izgradnje kuća, farmi i biznisa nakon poplava u Obrenovcu

Članovi Odbora Evropskog parlamenta za budžetsku kontrolu nakon posete Srbije 17. i 18. jula, saopštili su na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu da su zadovoljni načinom na koji Srbija realizuje pretpristupnu pomoć Evropske unije.

Šef delegacije Evropskog parlamenta Derek Von (Vaughan) rekao je da je u Srbiji učinjen veliki napredak kad su u pitanju efikasnost i delotvornost uspostavljenih struktura za planiranje i realizaciju pretpristupnih fondova i pozitivno ocenio planove Srbije za održavanje administrativnih kapaciteta u ovoj oblasti.

Govoreći o konkretnim projektima koji se realizuju sredstvima iz pretpistupnih fondova Evropske unije, posebno je istakao projekte obnove i izgradnje kuća, farmi i biznisa nakon poplava u Obrenovcu pre tri godine.

Ostvaren napredak: Derek Von
Ostvaren napredak: Derek Von

„Mislim da je naš generalni stav da je u Srbiji ostvaren napredak u smislu implementacije pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA ). Primera radi, 86 odsto sredstava pretpristupne pomoći Evropske unije za Srbiju odobrenih 2013. godine, već je iskorišćeno ili se koristi na konkretne projekte.. Naravno, uvek se može više i bolje, ali nakon samo nekoliko dana provedenih ovde, mi zaista verujemo da je evidentan napredak, tako da smo zadovoljni načinom na koji su pretpristupna sredstva trošena u Srbiji i verujemo da će njihova implementacija u budućnosti biti još efikasnija“, ocenio je Derek Von.

Član Evropskog parlamenta i Evropskog revizorskog suda Sabolč Fazakaš (Szabolcs Fazakas) rekao je da IPA fondovi ne služe samo za infrastrukturu već i za pripremu zemlje za ulazak u EU, kroz usvajanje zakona, sprovodjenje reformi, borbu protiv korupcije, fiskalne ciljeve i podršku vladavini prava, i da je zadovoljan jer je Srbija usvojila sve preporuke iz EU u tom pogledu.

Fazakaš je naveo da Evropski revizorski sud nije pronašao nikakve manjkavosti u trošenju sredstava, da se svi programi realizuju po planu i dodao da je srpska Državna revizorska institucija postavljena prema najvišim evropskim standardima.

Srbija kao koordinacioni centar za projekte za ceo region: Szaboles Fazakaš
Srbija kao koordinacioni centar za projekte za ceo region: Szaboles Fazakaš

Fazakaš je rekao i da EU Zapadni Balkan vidi kao celinu i da misli da Srbija može biti koordinacioni centar za projekte za ceo region.

Konferenciji su prisustvovali i poslanici Evropskog parlamenta Patricija Šulin, Arnt Kon, Martina Dlabajova i Rišard Čarnecki.

Delegacija Odbora EP za budžetsku kontrolu posetila je Poljoprivredno-hemijsku školu u Obrenovcu, koja je obnovljena kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji.

"Važno je za nas da vidimo kako je potrošen novac i kako se koriste fondovi Unije i zato je ova poseta za nas važna", rekao je Von tom prilikom.

Prvog dana posete delegacija poslanika Evropskog parlamenta sastala se sa članovima Državne revizorske institucije, ministarstava finansija, privrede i evropskih integracija i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Tokom tih susreta razgovaralo se o mnogim projektima koji se realizuju sredstvima iz pretpristupnih fondova Evropske unije, posebno u oblastima upravljanja pretpristupnom pomoći i podizanja kapaciteta, kao i o projektima koji podržavaju razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Nakon posete Srbiji, delegacija Evropskog parlamenta posetiće Hrvatsku, posetiti različite projekte koji se finansiraju iz IPA i strukturnih fondova i upoznati se sa planovima Hrvatske da poveća administrativne kapacitete u toj oblasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG