Dostupni linkovi

Bivši ukrajinski obaveštajac sa slobode u Srbiji čeka drugostepenu presudu


Ukrajinski državljanin Andrij Naumov uoči suđenja u Višem sudu u Nišu ( 21. septembar 2023.)
Ukrajinski državljanin Andrij Naumov uoči suđenja u Višem sudu u Nišu ( 21. septembar 2023.)

Bivši pripadnik Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Andrij Naumov, prvostepeno osuđen u Srbiji za pranje novca, pušten je iz pritvora početkom decembra i na slobodi će sačekati pravosnažnu presudu.

To je Radiju Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno 3. januara u Višem sudu u Nišu koji je krajem septembra osudio Naumova.

Žalbeni postupak u ovom slučaju trenutno se vodi pred Apelacionim sudom u Nišu.

Kako se navodi u odgovoru Višeg suda, Naumov se od 4. decembra 2023. više ne nalazi u pritvoru, pošto je tog dana istekao rok za vreme koje okrivljeni može provesti u pritvoru u toj fazi postupka.

"Rešenjem ovog suda od 04.12.2023. godine, okrivljenom je određena zabrana napuštanja boravišta, zabranjeno mu je da bez odobrenja suda napusti teritoriju Republike Srbije i oduzeta mu je putna isprava, koja mera može trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravnosnažnosti presude, odnosno do upućivanja okrivljenog na izdržavanje krivične sankcije koja se sastoji u lišenju slobode", kažu u Višem sudu u Nišu.

Viši sud u Nišu, na jugu Srbije, osudio je 29. septembra 2023. u prvostepenoj presudi ukrajinskog obaveštajca Andrija Naumova na godinu dana zatvora po optužnici za pranje novca.

Bivši pripadnik Službe bezbednosti Ukrajine, Naumov je početkom juna 2022. uhapšen na teritoriji Srbije zajedno sa nemačkim državljaninom Aleksandrom Akstom, kod kojih je nađeno više stotina hiljada evra.

Policija je tada saopštila da su novac i dijamante našli prilikom pregleda automobila i da se "sumnja da potiču iz kriminalnih delatnosti", a protiv Naumova je pred Višim sudom u Nišu vođen postupak po optužbi za pranje novca.

Naumov je tokom suđenja negirao navode iz istrage i tvrdio da je to njegov lični novac.

Ukrajina je Srbiji uputila zamolnicu za njegovo izručenje sredinom oktobra 2022. godine, ali je Viši sud u Nišu u julu odbio zahtev Kijeva za izručenje.

Naumov se i sam protivio izručenju Ukrajini tvrdeći da bi mu u tom slučaju bila ugrožena bezbednost.

Bivši brigadni general Andrij Naumov u Službi bezbednosti Ukrajine (SBU) počeo je da radi 2019. godine. Iz službe je isključen krajem jula 2021.

Jedno vreme bio je na poziciji šefa Glavnog direktorata za unutrašnju bezbednost, gde je dobio nova, veća ovlašćenja i uticaj u službi.

Pre dolaska u SBU, Naumov je radio u Državnoj agenciji za upravljanje zonom isključenja nuklearne elektrane u Černobilju.

Bivši ukrajinski obaveštajac pred sudom u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Bio je odgovoran za upravljanje privrednim kompleksom zone isključenja, kao i za komunikaciju sa javnošću o statusu radijacije.

Pre nuklearne elektrane, 12 godina radio je u Tužilaštvu kao viši pomoćnik zamenika glavnog tužioca, a potom i kao viši tužilac.

Bivši obaveštajac je bio u fokusu novinarskih istraga koje su se odnosile na korupciju, šverc novca i drugih vrednih predmeta u inostranstvo.

Novinari "Šeme", projekta Ukrajinskog servisa RSE - Radio Svoboda, su u oktobru 2020. godine otkrili elitne nekretnine Naumova, koje nisu odgovarale prijavljenim prihodima državnog službenika.

XS
SM
MD
LG