Dostupni linkovi

Dosadašnja premijerka Srbije kandidatkinja za predsednicu parlamenta


Ana Brnabić je od 2017. godine bila premijerka Srbije u tri mandata, (foto arhiv)
Ana Brnabić je od 2017. godine bila premijerka Srbije u tri mandata, (foto arhiv)

Kandidatkinja za predsednicu Skupštine Srbije je dosadašnja premijerka, Ana Brnabić.

To je saopštio Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i član predsedništva vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) nakon stranačkog sastanka.

"Ana Brnabić je moje najpozitivnije iznenađenje, najviše napredovala, tako se snažno i hrabro borila", rekao je Vučić.

Brnabić je od 2017. godine bila premijerka Srbije u tri mandata.

U Vladu Srbije je ušla u avgustu 2016. kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Kandidat za gradonačelnika Beograda biće Aleksandar Šapić, koji je i prethodnom mandatu obavljao tu funkciju, potvrdio je Vučić.

Prema njegovim rečima predsednik SNS-a Miloš Vučević zatražio je još sedam do deset dana za konsultacije za mandatara za sastavljanje nove Vlade Srbije.

Lista SNS je osvojila većinu mandata u Skupštini Srbije da može samostalno da formira vladu.

U Srbiji su 17. decembra održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 opština i gradova, uključujući Beograd.

Izbori u Beogradu se ponavljaju jer nije bilo potrebne većine za formiranje vlasti.

Nakon decembarskih izbora Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) dala je 25 preporuka za unapređenje izbornog procesa.

ODIHR je ocenio da je na decembarskim izborima u Srbiji "dominiralo odlučujuće učešće predsednika države, što je, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorilo nepravedne uslove za učesnike".

Deo opozicije tražio je poništavanje izbora na svim nivoima zbog neregularnosti, na koje su ukazali domaći i međunarodni posmatrači, što državni vrh i vladajući SNS odbacuju.

Evropski parlament je 8. februara usvojio Rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora u Srbiji, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umešane u izbornu prevaru.

XS
SM
MD
LG