Dostupni linkovi

Lične ambicije jače od zajedničkog kandidata za predsednika


Ne verujem mnogo da nezavisni kandidat napravi veliki uspeh bez ozbiljnih partijskih podrški: Srđan Bogosavljević (na slici: Saša Janković i Vuk Jeremić)
Ne verujem mnogo da nezavisni kandidat napravi veliki uspeh bez ozbiljnih partijskih podrški: Srđan Bogosavljević (na slici: Saša Janković i Vuk Jeremić)

Najnovije ali nepotvrđene informacije u vezi sa prolećnim predsedničkim izborima u Srbiji su da je, prema pisanju lista Danas, postignut dogovor da Aleksandar Vučić podrži kandidaturu sadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića uz odustajanje šefa socijalista Ivice Dačića. Radikal Vojislav Šešelj, koji sebe vidi kao srpskog Donalda Trampa, je vidno zadovoljan to prokomentarisao – to bi bila prava poslatica za mene.

Kakve su šanse nezavisnih, vanstranačkih kandidata?

U javnosti se uveliko pominju – bivši demokrata, sada nestranačka ličnost Vuk Jeremić i ombudsman Saša Janković. Da li su oni ozbiljni mogući kandidati, da li se to može naslutiti iz činjenice da se njihovom mogućom kandidaturom bavi premijer Aleksandar Vučić. Naravno, u svom stilu ironiše i jednog i drugog, Jankovića zbog njegove sadašnje funkcije ombudsmana koju navodno koristi u već započetoj kampanji a Jeremića zbog neuspele kandidature u UN-u "Srbija nije rezervna fotelja", poručio je nedavno Vučić. Kakve su šanse nezavisnih kandidata bez podrške partijske infrastrukture.

"Veliki broj kandidata, veliki broj stranaka i ozbiljno nejedinstvo opozicije, to je politička slika Srbije. Ne verujem mnogo da nezavisni kandidat napravi veliki uspeh bez ozbiljnih partijskih podrški a ne vidim ozbiljnu partijsku podršku da može da se genriše iz opozicije​", kaže Srđan Bogosavljević, regionalni direktor društvenih istraživanja u Stratedžik marketingu.

Pet meseci uoči predsedničkih izbora u Srbiji sve je još u sferi manje-više nagađanja. Nepozanica je ko će se naći u predsedničkoj trci od opozicija. Očekuje se kandidatura vođe radikala Vojislava Šešelja, svoju kandidaturu najavio je vođa desničarskih Dveri Boško Obradović. Ostakak takozvane demokratske opozicije šalje različite poruke, poslednja je predsednika Nove stranke Zorana Živkovića koji je najavio da će se za mesec dana znati zajednički vanstranački kandidat opozicije.

Teško je zamislivo da bi opozicija u spektru od izrazitih antievropejaca na čelu sa ambiocioznim liderima, Vojislavom Šešeljem i Boškom Obradovićem do još neoporavljenih demokrata i liberala Čede Jovanovića i novodemokrata Borisa Tadića mogli da se okupe oko jednog nestračakog kandidata.

Novinar Milan Milošević smatra da bi demokratski deo opozicije možda mogao da dođe do zajedničkog kandidata ako bi prevazišli međusobice.

"Ali, to sad nije na vidiku zato što tu igraju ulogu i lične ambicije koje ugrožavaju čak i ideju o nekom zajedničkom kandidatu koji nije ni iz jedne partije", kaže Milošević koji je decenijama unazad za nedeljnik Vreme pratio unutrašnju političku scenu.

Jedan od mogućih kandidata koji se pominje je Vuk Jeremić, bivši demokrata. On je u ispitivanjima javnog mnjenja uvek ne visokom mestu. Međutim, objašnjava Bogosavljević, nije u pitanju rejting, već ocene građana.

"On se dopada jednom broju ljudi. To nisu previsoke ocene, već samo visoke. I dalje ima više negativnih nego pozitivnih ocean, samo što je u hijerarhiji raznih ličnosti u zemlji, on vrlo dobro kotiran. Osim toga, on ima veoma dobru poznatost, to su dve stvari koje kažu da bi on sa novcem i infrastrukturom mogao nešto da uradi. To još ne znači da pobedi", navodi Srđan Bogosavljević.​

"Slično je i sa Sašom Jankovićem", kaže Bogosavljević i podvlači da bi infrastruktura bila veoma važna. Ako uspe da obezbedi partijsku strukturu bilo ko od pomenute dvojice ili neki treći kandidat, mogao bi da postigne pristojan rezultat.

Prilično konfuzna situacija

Milan Milošević komentariše najavu čelnika Nove stranke Zorana Živkovića da će uskoro, najkasnije za mesec dana, opozicija izaći sa svojim predsedničkim kandidatom i da će to biti nestranačka ličnost.

"Živi bili, pa videli!", dodaje on.

Milošević podseća da je opozicija u 90-im već imala iskustvo sa vanstranačkim kandidatima (Miloševićev premijer Milan Panić i guverner Dragoslav Avramović) ali da je odnela pobedu sa partijskim liderom Vojislavom Koštunicom 2000. godine.

Ipak, šansa nezavisnih pa i drugih opozicionih kandidata, prema Bogosavljeviću, zavisi od poteza naprednjaka a njihov kandidat je najveća nepoznanica.

"Ako tu bude njihovih grešaka, onda će neko drugi imati šansu", smatra Bogosavljević.

Milan Milošević zaključuje da se u ovom trenutku ne može nazreti šta će se događati na opozicionoj sceni i čiju će podršku imati eventualni nezavisni odnosno nestranački kandidat.

"Za sada, sve izgleda prilično konfuzno", kaže Milošević.

Prvi čovek naprednjaka i premijer Aleksandar Vučić ubeđuje javnost da je još rano da se razmišlja o aprilskim predsedničkim izborima i samouvereno najavljuje kandidata mesec mesec i po dana pre izbora.

Poređenja radi, Amerikanci već na polovini mandata počinju izbornu proceduru, u Francuskoj se već znaju neki kandidati, za neke su u toku unutarpartijski izbori, a njihovi predsednički izbori su oko mesec dana nakon srpskih, u maju 2017.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG