Dostupni linkovi

Da li su neka hapšenja u Srbiji tempirana u vreme predizborne kampanje kako bi se smanjio rejting nekih od partija a povećao nekih drugih? Hapšenja kao deo političkog marketinga, radi pridobijanja podrške glasača ili radi “mobilizacije narodnih masa”, da se poslužimo anahronim rečnikom, često je korišćeno u poslednje više od dve decenije na politički nestabilnom prostoru Balkana.

Konkretno, mediji u Srbiji su danima bili prepuni raznih pikanterija vezanih za “slučaj Lazarević”, privođenje bivšeg šefa kabineta premijera i predsednika SPS-a Ivice Dačića zbog sumnje da je bio na vezi sa klanom narko bosa Darka Šarića. Tim povodom mediji dovode u vezu Ivicu Dačića sa kriminalcima, najavljujući njegovo saslušanje, pozivajući se na “pouzdane izvore” bliske istrazi.

Kuća ljudskih prava, koja okuplja nekoliko nevladnih organizacija, napravila je monitoring medija u predizbornoj kampanji, jer su procenili da postoji opasnost da se ugroze osvojene političke slobode. U saopštenju prosleđenom javnosti posebno se ukazuje na zloupotrebu slučaja Lazarević.

“Mi smo tražili da mediji probaju da budu imuni na ovu vrstu informacija koja dolaze, očigledno iz vrha političkih partija na vlasti tj. u ovom slučaju Srpske napredne stranke. Nama je veoma važno da se mediji odupru ovoj vrsti pritiska. Ono što se vidi iz ovih svih članaka koji su izašli u vezi sa Lazarevićem jeste da se svi pozivaju na jedan izvor informacija, a da plasiraju istu informaciju. Tako da ovo ne može da bude istraživačko novinarstvo, već je očigledno informacija koja je stigla i za koju mi ne možemo da budemo sigurni da li je tačna ili nije”, kaže za RSE Maja Stojanović, direktorka Građanskih inicijativa.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović ne veruje da se može stati na put zloupotrebi medija i državnih institucija plasiranjem poluistina ili laži smišljenih u izbronim štabovima moćnih partija:

Vukašin Obradović
Vukašin Obradović
“Sam slučaj Lazarević, sve ovo što se dešava, zapravo nije nikakav izuzetak, to je nastavak prakse u kojoj prosto postoji taj lanac između medija, istražnih organa, policije, pa rekao bih i sudstva. Inače izvor blizak istrazi je, čini mi se, najcitiraniji sagovornik u većini naših medija. Mi ćemo reagovati, naravno, na sve što se bude dešavalo u ovom slučaju ali mislim da to neće imati nikakvog efekta, jer ovo više nije incident, ovo je postalo pravilo, da se ljudi osuđuju pre nego što se dođe, ne do kraja suđenja, nego čak do kraja istražnog postupka”, ocenjuje Obradović.

Stara tema, novi akteri

Tema hapšenja nije nova, ona se prakticira u političkim obračunima još od '90-ih godina, od čuvene najave hapšenja tadašnjeg kosovoskog političara Azema Vlasija na mitingu u Beogradu. Sećate se onog čuvenog Miloševićevog pitanja, 'Šta ste rekli, ne čujem vas?', nakon masovnog skandiranja “uhapsite Vlasija”, da bi im obećao skora hapšenja i da bi, najzad, “po želji naroda”, Vlasi zaista i bio uhapšen dva-tri dana kasnije.

Nakon toga nije bilo više na mitinzima najavljivanje hapšenja, njih su zamenili tiražni mediji .

Dakle, od tog slučaja pa nadalje, kaže sociolog Srećko Mihajlović malo-malo pa se borba protiv najrazličitijih oblika kriminala, po potrebi, uvodi na političku scenu, naročito pred izbore. Ipak, ova predizborna kampanja se donekle razlikuje.

“U predizbornim kampanjama se hapšenja takođe koriste, mada nikada do sada to nije bila glavna tema kampanje. Izgleda da je ova kampanja obeležena upravo hapšenjima. Pri tom, da se razumemo, hapšenja su potrebna, ovo je jedna zemlja gde je lopovluk i razbojništvo nešto što je gotovo stvar svakodnevice. Međutim, ako se hapšenja stave u funkciju kampanje i ako se ona povećavaju u vreme kampanje, onda je vrag odneo šalu”, kaže Mihajlović.

Doduše, glavni akteri javno peru ruke od onih koji dovode u vezu skorašnje izbore sa privođenjem Dačićevog bivšeg šefa kabineta, čuvajući se za sada otvorenog sukoba.

Dačiću se ne bi isplatio otvoren sukob sa popularnim predsednikom naprednjaka Aleksandrom Vučićem, a ovaj potonji bi da pokaže da on ne vlada Srbijom, čitaj svim institucijama, kako mu to spočitavaju politički neistomišljenici. Tako Dačić izjavljuje da ovaj slučaj nema naročito nikakve veze sa Vučićem, dok predsednik Naprednjaka tvrdi da se to tiče institucija i zakona a da su oni iznad i Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.

Šta iskusni tumač predizbornih poteza političkih aktera, Srećko MIhajlović, kaže povodom slučaja Lazarević:

“Ja samo mogu da kažem da je čudna koincidencija da se upravo uz razračunavanje sa Socijalistima, kako od strane Naprednjaka tako i ostalih političkih stranaka, sve to dešava. E ta koincidencija je nešto što može da skrene pažnju javnosti na moguću zloupotrebu hapšenja institucije policije i institucije suda”, komentariše Srećković.
  • 16x9 Image

    Branka Mihajlović

    Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG