Dostupni linkovi

Požari u zapadnoj Srbiji: Vanredna situacija u Novoj Varoši


Kako se dodaje, na gašenju požara angažovani su vatrogasci – spasioci iz 13 organizacionih jedinica MUP Srbije
Kako se dodaje, na gašenju požara angažovani su vatrogasci – spasioci iz 13 organizacionih jedinica MUP Srbije

Na teritoriji opštine Nova Varoš, u zapadnoj Srbiji, proglašena je vanredna situacija zbog šumskog požara koji gori na tom području u okolini sela Negbina, saopštilo je danas (29. jul) Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Ministarstvo je najavilo da će, s obzirom na vremenske uslove, visoku temperaturu i vetar, i tokom sutrašnjeg dana sve snage usmeriti kako bi se požar lokalizovao, a pažar ugasio.

"Nakon što su zajedničkim dejstvovanjem, više od 80 pripadnika Sektora za vanredne situacije i 13 pripadnika Helikopterske jedinice sa četiri helikoptera, uspeli da stave pod kontrolu zapadnu stranu požara kod Nove Varoši, Ministarstvo unutrašnjih poslova preusmerilo je snage na istočnu stranu požara", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, na gašenju požara angažovani su vatrogasci – spasioci iz 13 organizacionih jedinica MUP-a, kao i pripadnici Helikopterske jedinice, koji su u 36 naleta izbacili oko 46 tona vode.

Zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Srbije Vlado Plemić ranije je izjavio da situacija sa požarom od vremenskih uslova, ali da ne očekuju pogoršanje situacije.

Otvorenog plamena nema, ali Plemić je naveo da se u toku popodneva može doći do ponovog izbijanja požara, ali su vatrogasci-spasioci raspoređeni na kritičnim mestima.

Tri helikoptera sa pripadnicima Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), u četvrtak (29. jula) rano ujutro odleteli su za zapadnu Srbije kod Nove Varoši, kako bi sprečili mogućnost širenja požara zbog visokih temperatura, saopštio je MUP.

Kako se u saopštenju navodi, požar kod sela Negbina je zahvatio oko 150 hektara četinarske šume, a situaciju pogoršava i jak vetar i nepristupačni teren. MUP je naveo da će se učesnicima gašenja požara još jedan helikopter pridružiti u toku prepodneva.

U saopštenju se ističe da požar ne ugrožava ni domaćinstva, ni stanovništvo.

"Helikopterska jedinica MUP-a uključila se u gašenje požara zajedno sa više od 70 vatrogasaca-spasilaca iz Nove Varoši, Prijepolja, Užica, Čačka, Kragujevca, Kraljeva, Novog Pazara, Jagodine, Kruševca, Beograda, Valjeva, Novog Sada i Prokuplja, sa 22 vozila, koji se tri dana bore sa vatrenom stihijom na izuzetno nepristupačnom terenu i uz otežavajuće vremenske prilike", navodi se u saopštenju.

Kako su preneli lokalni mediji, požar je buknuo 27. jula i to je drugi požar u okolini Nove Varoši u kratkom periodu.

XS
SM
MD
LG